Uutiset

Vanhasella riittää vakuuteltavaa

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen vakuutti Helsingin jäähalliin kokoontuneelle ylimääräiselle puoluekokoukselle, että hän lähtee tosimielellä ensi tammikuun presidentinvaaleihin.

Presidentti Tarja Halosen suosio on tuoreimman kyselyn mukaan yhä ylivoimaisen vakaalla pohjalla, kokoomuksen Sauli Niinistönkään asema ei ole ainakaan heikentynyt, mutta Matti Vanhanenuhkaa jäädä peränpitäjäksi kolmikon kilpajuoksussa.

Keskustaehdokkaan kampanja-avauksessa oli aavistus häämöttävän pronssitilan tuomaa epävarmuutta.

Siinä vasta onkin tekemistä, kun vakuuteltavana on koko Suomen kansa.

Yllätyksiä ei Helsingin jäähallissa kuultu tai nähty, jos sellaisena ei pidetä europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäen näyttävää esiintymistä presidenttiehdokkaan rinnalla.

Matti Vanhasen avut presidentiksi ovat hänessä itsessään, ei niinkään hänen lähipiirissään, europarlamentaarikoissa tai edes keskustan puoluekoneessa, johon hänen pitäisi pikemminkin saada luoduksi pesäeroa. Muuten hän ei jaksa nousta koko kansan presidentiksi.

Nousustahan Vanhasella on kokemusta. Se hänen pitäisi pystyä suomalaisille kertomaan, ei sitä, että hän on asemassaan ”vain” Jäätteenmäen perillinen. Vanhanen nousi puoluejohtajaksi, pääministeriksi ja lopulta myös presidenttiehdokkaaksi edeltäjänsä täydellisen poliittisen mahalaskun jälkeen.

Pääministerinä ja puoluejohtajana Vanhanen on pärjännyt omillaan. Miksi siis nostaa Jäätteenmäki uudelleen esille? Siksikö, että se tyydyttää joitakin änkyröitä eteläpohjalaisia, joiden mielestä entinen pääministeri oli aikanaan juonittelun uhri?

Tavallinen tallaaja lähinnä hiljaa kummastelee, tuoko Jäätteenmäki Vanhaselle muka lisäarvoa presidentinvaalien lähestyessä.

Tarja Halosen valinta olisi yhden kierroksen läpihuutojuttu, jos vaalit pidettäisiin nyt. Kupletin juoni on kuitenkin sellainen, että vasta näinä viikkoina porvaripuolueiden kaksikko, Niinistö ja Vanhanen, on aloittamassa hyökkäystään. Halonen on asemissaan, mutta loputtomiin hän ei voi piileskellä gallup-lukujen suojissa.

Matti Vanhasella on pääministerinä ja nykyisen perustuslain aikana maan ykkösvallankäyttäjänä etulyöntiasema, joka voi kuitenkin hyvinkin häipyä taustalle. Valtaa ja asemaa on osattava käyttää luontevasti hyväksi.

Kyynisenkylmää vettä presidentinvaalitaiston tuoksinaan heitti presidentti Martti Ahtisaari. Hänen mielestään presidentiltä voisi riisua vallan rippeetkin ja muuttaa virka edustustehtäväksi. Ahtisaaren näkemys sopii mainosti parlamentarismin periaatteisiin.

Presidentillä on kuitenkin väliä.

Kansaa kiinnostaa takuuvarmasti jatkaako Halonen, nouseeko Niinistö vai yllättääkö sittenkin Matti Vanhanen. Kun vaalit ovat mielenkiintoiset, voittajiin kuuluu myös kansanvalta.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic