Uutiset

Vanhasen heikko hallitus konttaa

Eläkekiistassa on jotain tärkeää jäänyt huomaamatta.

Kiista on jatkunut yhden (1) vuoden ilman minkäänlaisia tuloksia. Vuosi pitää sisällään pelkkää puhetta, sanan helinää.

Palataan lähtöruutuun. Pääministeri Matti Vanhasta (kesk.) ravisteli vuosi sitten kevätherätys. Hän julisti, että hallitus nostaa eläkeikää kahdella vuodella 65 vuoteen.

Maan etu vaati talousahdingossa nopean ja selvän korjausliikkeen!

Kun Vanhanen tajusi ajaneensa päin betoniseinää, hän siirsi syntyneen eläkekiistan työmarkkinajärjestöjen ratkaistavaksi.

EK ja ay-puoli saivat kuukausien tyhjäkäynnin päälle lisäaikaakin, mutta ratkaisuja ei syntynyt. Puheet olivat hokemia ”toivotaan, toivotaan” ja ”pyritään, pyritään”.

Vuosi sitten Vanhanen korosti hallituksen ratkaisevan eläkekiistan, jos työmarkkinajärjestöt eivät löydä tietä sopuun.

Pääministeri vetäisi toisen kerran betoniseinään: hän havahtui ymmärtämään, ettei hallitus voi tehdä eläkeratkaisua. Vanhanen kuuli aivan oikein, ay-puolella kuiskittiin yleislakosta.

Vanhanen löysi hallitukselleen peruutusvaihteen. Hän sopi työmarkkinajärjestöjen kanssa Suomen talouden pelastusohjelman laatimisesta.

Vanhasen veto oli viisas, sillä ei maassa yleislakkoa kaivata. Hänen alkuperäinen esityksensä eläkeiän nostosta oli pullistelua.

Vanhasen veto sopi kaikille. Ay-puoli voitti, EK on hiljaa, SDP vastusti alusta lähtien eläkeikään kajoamista. Oppositio edustaa kiistassa ”toivotaan, toivotaan” -leiriä.

Sopiiko eläkevesitys sitten Suomelle? Ei, katsoi Vanhanen vielä vuosi sitten.

Hallituksen, työantajien ja palkansaajien kolmikanta tekee näennäisesti paluuta, mutta koossa on eväät suurelle kusetukselle.

Mitä hallitukselle on heittää pöytään talouden pelastamiseksi, kun valtion kassa on tyhjä, pahasti pakkasella?

Pelastusohjelma ei ole jakokone, nyt on ikävien ratkaisujen paikka. Niihin työmarkkinajärjestöt eivät taipuneet kahdenkeskisissä neuvotteluissa, miten tyhjätasku hallituksesta olisi sovinnon veturiksi?

Näköpiirissä on pelastusohjelma, jossa jälleen ”toivotaan toivotaan” ja ”pyritään, pyritään”. Ihailtavana on syksyllä iso pino paperia – ja siinä kaikki.

Kovien päätösten tiellä ovat paitsi työmarkkinajärjestöt myös kevään 2011 eduskuntavaalit. Vaalien alla puolueet lupaavat, eivät leikkaa, eivät kajoa eläke-etuihin.

Hieman irvaillen voi laskea, että ongelma on ratkaisematon, kun eläkkeiden umpisolmua ei vuodessa saatu edes löystymään.

Heikko taipuu kovan edessä. Vanhasen hallitus joutui toteamaan ay-liikkeen suuren voiman. Elämme vahvassa korporaatiossa.

Tämän sanominen ääneen ei ole ay-liikkeen syyttämistä. Kun valtaa on ollut jaossa, ay-puoli on siihen tietysti tarttunut.

Heikko hallitus pitäisi toki korvata vahvalla. Nykyistä vahvempaa hallitusta maahan ei ole saatavilla – ainakaan nyt.

markku.peltonen@hameensanomat.fi

… tekee näennäisesti paluuta, mutta koossa on eväät suurelle kusetukselle.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic