Uutiset

Vanhasen murskaavaa ylivoimaa

Keskustajohtaja Matti Vanhanen on kansan suosikki seuraavan hallituksen pääministeriksi. Näin kertoo tällä kertaa Iltalehden Taloustutkimukselta tilaama kysely.

Voittajasta ei synny edes kunnon kisaa, sillä Vanhasen kannatus on peräti 39 prosenttia. Kokoomuksen pääministerihdokkaan Jyrki Kataisen suosioksi Taloustutkimus mittasi 11 ja SDP:n Eero Heinäluoman 10 prosenttia.

Kolmen johtavan poliitikon suosiota mittaavien tulosten ohessa tutkimus tuotti kuitenkin mielenkiintoisen tuloksen: 17 prosenttia vastaajista ei nimennyt pääministerisuosikkiaan.

Mikä on Vanhasen suosion salaisuus? Varmasti keskeinen tekijä on hänen tapansa puhua ja esiintyä. Hän vaikuttaa politiikan ammattijohtajalta, mistä ominaisuudesta ei näinä aikoina ole varmasti haittaa.

Politiikassa ei saa olla liikaa poliitikko.

Varmasti Vanhasen saa kiittää kannatuksestaan myös Suomen talouden hurjaa kasvuvauhtia. Maalla menee hyvin ja kansa jakaa kiitosta tästä myös pääministerille. Talouden asiantuntijat puolestaan kysyvät, missä on hallituksen suuret teot.

Ehkä äänestäjät taipuvat ajattelemaan, että Vanhanen pääministerinä takaisi Suomen taloudelle tästä eteenpäinkin pelkkää myötätuulta. Asia ei ole näin yksinkertainen.

Jopa kolmannes SDP:lle äänensä antavista haluaa pääministeriksi keskustajohtaja Matti Vanhasen.

Politiikan kuva onkin rajusti muuttunut. Ei ole vielä montakaan vuotta siitä, kun oman puolueen tukeminen aina ja kaikkialla oli itsestään selvää. Demarit halusivat pääministeriksi vain demarin – eikä missään tapauksessa ainakaan ketään keskustalaista.

Vanhanen kompuroi varsin pahasti solmiessaan seurustelusuhteen Susan Kurosen kanssa. Pääministeri ei mitenkään voinut riittävän ajoissa tietää seurustelukumppaninsa aikeista muuttaa suhde rahaksi.

Kurosen tapaus ei näytä vaikuttaneen Vanhasen suosioon sitä eikä tätä. Totta kai suomalaiset ovat seuranneet ja seuraavat edelleen juoruja, mutta ehkäpä kansa – päinvastoin kuin Susan Kuronen – laskee seurustelun Vanhasen yksityisasiaksi.

Keskusta on käyttänyt vaalimainnonnassaan Vanhas-korttia silmiinpistävän vähän. Panttaamiseen on ymmärrettävä selitys. Keskusta vedonnee, toistaiseksi paukkuja säästellen, Vanhasen pääministerinä jatkamisen puolesta vasta vaalitaistelun loppusuoralla.

Kaikesta huolimatta äänestäjät ovat valitsemassa 200 kansanedustajaa eduskuntaan, eivät maalle seuraavaa pääministeriä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen muistutti osuvasti sunnuntain Hämeen Sanomien haastattelussa, että pääministerinä on nytkin henkilö, joka ei ollut viime vaalien alla pääministeriehdokkana.

Liiallinen keskustelu henkilöistä pinnallistaa politiikkaa. Henkilökeskustelu ei saisi hämärtää sitä tosiasiaa, että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista.

Päivän lehti

21.1.2020