Uutiset

Vanhasta saa uutta pienellä vaivalla

Nuukuusviikkoa eli joka kevät järjestettävää luonnonvarojen säästämisen teemaviikkoa vietetään parhaillaan. Nuukuusviikko haastaa pohtimaan, onko omissa kulutustottumuksissa parantamisen varaa.

Yksi mainio keino vähentää kulutusta on vanhojen tavaroiden korjaaminen. Kengät voi viedä suutarille, huonekalut voi verhoilla uudelleen ja tylsiltä tuntuvat, vanhat vaatteet voi muodistaa uudenlaisiksi.

Hämeenlinnan Suurkirpputorin omistajat Pasi Salminen ja Janne Tuominen kertovat huonekalutavarankin vaihtavan hyvin omistajaa.

-Esimerkiksi opiskelijat hankkivat paljon sisustusta kirppiksiltä, Salminen toteaa.

Huonekalujen uudistaminen on nykyään suosittu harrastus, joka on paitsi kulutusta vähentävä, myös edullinen. Usein kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksilla on hyvät valikoimat, joista hankkia vaikka koko kodin sisustus.

-Puukalusteet ovat suosittuja kunnostajien keskuudessa. Niistä on helppo tehdä pienellä vaivalla juuri itseä miellyttäviä, Salminen jatkaa.

Nykyään korjaustaidot ovat valitettavan usein unohtuneet ihmisiltä. On totuttu siihen, että tavarat vain heitetään lopuksi pois. Usein rikki menneet tai nuhraantuneet tavarat olisivat kuitenkin vielä korjattavissa.

Vanhan korjaaminen on tehokkaimpia tapoja vähentää syntyvän jätteen määrää. Jäähän silloin uusi, korvaava tuote ostamatta ja sen valmistamisessa syntyvä jätemäärä tuottamatta. (HäSa)

Päivän lehti

27.5.2020