Kolumnit Uutiset

Vanhat lihat liikkeelle

Voimaantuneena opposition kätilöimästä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta tasavallan hallitus riehaantui niin, että aikoo uudistaa valtion aluehallinnon ja keskusjohdon yksin tein. Ministeriöt lakkautetaan, aluehallintoa kutistetaan ja valta keskitetään pääministerille Helsinkiin.

Aveissa, elyissä, TE-toimistoissa ja maistraateissa ollaan viime vuodet oltukin ihan hys-hys, että ehdittäisiin purkaa edellisen mylläkän muuttolaatikot ja oleentua oikeisiin virkatöihin.

Mutta ei onnistu, tätä hallitusta ei pitele mikään. Se on kolmessa vuodessa ehtinyt saattaa kunnat, sairaanhoitopiirit, puolustusvoimat, hätäkeskukset ja poliisin lähes sekasortoiseen tilaan.

Vaikka sillä on elinpäiviä enää vuoden verran, se ehtii hämmentämään myös valtionhallinnon.

Hallitus toki saneerasi myös itseään, Vasemmistoliiton ministereiden työt jaetaan jatkaville ministereille. Liikenneministerin salkun saa kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen (kok.).

Valinta on viisas, sillä hänen hameenhelmansa on jo valmiiksi kurassa kiville menneen kuntauudistuksen takia. Virkkusessa maineriski ei enää realisoidu, vaikka hän joutuukin lisätöinään paimentamaan sadan miljoonan euron leikkaukset tiemäärärahoihin.

Merkillepantavaa on myös se, että hallituksen voimasuhdematematiikan mukaan viisi pikkupuolueille nakitettua uutta erityisavustajaa vastaa kahta vasuriministeriä.

Kaiken perimmiltään vain hyvää tarkoittavan mylläkän tavoitteena on panna vanhat lihat liikkeelle eli ravistella organisaatiot hereille ja tietysti myös säästöt. Juhlapuheiden onttous kuitenkin paljastuu, kun katsotaan, miten hommat oikeasti hoidetaan.

Hämeenlinnaan valmistui viime vuonna vuosia odotettu poliisitalo Miekkalinna. Se ei kuitenkaan kelvannut Hämeen poliisilaitoksen päämajaksi, joka piti kyörätä Lahteen, jossa muka pikkuremontilla saadaan pomoille huoneet paikalliselta poliisilaitokselta.

Mitä vielä, nyt odotellaan, että sotaväki häipyy Hennalan kasarmilta. Sen ruokalasta rakennetaan uusi poliisitalo Lahteen ja Miekkalinnaan haalitaan ulkopuolisia vuokralaisia.

Eikä tässä vielä kaikki. Poliisiuudistuksessa karsittiin päällikkövirkoja, jotta kentälle saadaan lisää voimaa. Yksikään päällikköpoliisi ei kuitenkaan ole kenttätöissä, vaan jokaiselle räätälöitiin erityinen tehtävä eikä palkkoja pudotettu euroakaan. Monen tilipussi jopa vahveni.

Nyt rivikonstut pelkäävät, että vaaditut ja luvatut säästöt kiskotaan heidän selkänahastaan. Voi voi sentään tätä säästövimmaa.

Itse asiassa ministeriöiden lakkauttamisessa ei ole mitään uutta, vain paluuta vanhaan, tsaarinvallan aikaan.

Tuolloin senaatin talousosasto vastasi nykyistä valtioneuvostoa ja muun muassa yleisen järjestyksen-, valtiovarain-, kirkollisasian-, sotilas- sekä kamari- ja tiliasiaintoimituskunnat ministeriöitä.

Olennaisena erona on se, että silloin raportoitiin Pietariin, nyt Brysseliin.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic