Uutiset

Vanhat pytingit päivittyvät upeasti 2000-luvulle

On ilo sekä näin uutistoimittajana että paljasjalkaisena hämeenlinnalaisena seurata kaupungin vanhojen – ja jopa kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden – rakennusten uusiokäyttöä.

Juuri eilen saimme lukea Hämeen Sanomista, miten vanhan panimorakennuksen purkutyöt Arvi Kariston kadun alussa ovat edenneet modernien loft-asuntojen tieltä, kuten myös siitä, että Linnankasarmille peruskorjatut toimistotilat saavat käyttäjänsä ensi viikolla.

Linnankasarmilla jo aiemmin toteutettu vanhojen talojen korjaaminen asunnoiksi ja alueen siistiminen näyttää sekin onnistuneen loistavasti.

Esimerkkejä muista onnistuneista ”tilanvaltauksista” ovat myös kulttuurikeitaaksi muodostuneen Verkatehtaan menestystarina sekä Saarioisten entiselle tehdasalueelle keskittynyt yritys- ja yhdistystoiminta. Toiminnan jatkuvuus ei kuitenkaan siellä ole taattu, sillä alueen lopullisesta kohtalosta ei vielä ole päätöksiä. Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset muistuttaa (28.7.) pääkirjoituksessaan himoitun tulevaisuuden asuintontin olevan ”kaavoitusmonopolia hallitsevan kaupungin ja omistajansa Liha-Saarioisten kassavarantotalletus”.

Yhteistä näille kaikille kohteille joka tapauksessa on sijainti Vanajaveden välittömässä läheisyydessä. Ei siis mikään hassumpi myyntivaltti!

Ja onhan näitä muitakin uusiokohteita, kuten Poltinahon vanhan kasarmialueen tiilinen kerrostalo (plussaa myös alueen muulle uudelle kaavoitukselle), entinen matkustajakoti ja VPU Pukutehtaan kiinteistöt muutamia mainitakseni.

Ei se vaadi kuin kaavoittajalta avointa suhtautumista sekä toteuttajilta mielikuvitusta ja hieman ylimääräistä taskurahaa, niin muutoin röttelöityvistä rakennuksista tulee kuin uusia.

Itseäni on jonkin aikaa himottanut ostaa ja kunnostaa vaikkapa vanha kiviseinäinen talli, kuten teki hattulalainen yrittäjä Pia Kuurma Metsänkylän kartanossa.

Olen saanut kunnian vierailla talossa, joka on kunnostettu pieteetillä, mutta silti modernisti, ja sisustettu niin upeasti, että sitä on kelvannut sisustuslehdissä ja tv:ssäkin esitellä.

Ei kaiken vanhan entisöimisen siis tarvitse lähteä kokonaisista tehdasalueista, vaan yksilökin voi tehdä osansa pienemmässä mittakaavassa.

Tästä hyvänä osoituksena ovat Hämeenlinnankin seudulla vanhat asemarakennukset, joita ostajat ovat havitelleet kilpaa. Janakkalan puolella Mikko Sampo vaimoineen kunnosti Turengin aseman ja laittoi pystyyn ravintolan, Hattulassa taas Katja Rinkinen ja Tarmo Korhonen kunnostavat asemasta itselleen kotia ja toimitiloja.

Mielenkiinnolla odotan, mitä kaikista edellä mainituista kohteista vielä kehkeytyykään. Hyvin mielelläni ostaisin loft-asunnon vanhan panimon rakennuksesta vanhuudenpäivien varalle, mutta taitaa jäädä toimittajanpalkoilla vain kaukaiseksi haaveeksi.

Päivän lehti

22.1.2020