Uutiset

Vanhemmat kaipaavat lisää tietoa perhepäivähoidon uudistuksista

Kunnallisten perhepäivähoitajien siirtyminen työaikalain piiriin elokuun alussa hämmentää monia vanhempia. Kolmevuotiaan Arvi Kisosen äiti Anne Kisonen on huolissaan, sillä aikaa muutokseen on alle kaksi viikkoa, eikä vanhemmille ole kerrottu asiasta juuri mitään.

Arvin perhepäivähoitaja on vapaaehtoisesti ilmoittautunut hoitajaksi ryhmikseen, joten ryhmän neljälle lapselle piti etsiä uusi hoitopaikka elokuun alkuun mennessä.

-Minulle on oikeastaan aivan sama, säilyvätkö leikkikaverit samassa ryhmässä. Surullisinta on se, että tuttu aikuinen häviää Arvin elämästä, Kisonen sanoo.

Arvi siirtyy hoitoon Solvikin päiväkotiin. Muutos harmittaa Kisosta, sillä hän pitäisi lapsensa mieluummin perhepäivähoidossa. Päätös seuraavasta hoitopaikasta piti tehdä kuitenkin niin nopeasti, että päiväkoti oli hänestä parempi vaihtoehto.

-Arvilla meni viimeksi niin kauan aikaa tottua perhepäivähoitajaan, että haluaisin tutustua uuteen hoitajaan kunnolla ennen kuin teen päätöksen. Koen päiväkodin nyt kuitenkin turvallisempana valintana, koska siellä on monta aikuista.

Varhaiskasvatuspalveluiden tilaajapäällikkö Seija Mäkinen ei osaa vielä sanoa, siirtyykö useampikin perhepäivähoitaja ryhmiksiin.

-Sitten kun tiedämme millaisiksi päivähoitoryhmät muodostuvat näemme voimmeko järjestää varahoitopaikat olemassa olevilla resursseilla vai joudummeko rekrytoimaan lisää väkeä, Mäkinen sanoo.

Tietoa perheille vasta lomien jälkeen

Perhepäivähoidossa olevien lasten vanhemmille järjestettiin kesäkuussa tiedotustilaisuus työaikalain mukanaan tuomista muutoksista. Kisosen mukaan tämän illan jälkeen asian etenemistä on voinut seurata vain lehtijutuista. Kisonen olisi toivonut muutoksista tietoa suoraan koteihin, kaikkiin perheisiin kun ei lehteä tilata.

-Olen surullinen ja pettynyt tiedonkulkuun tai oikeastaan sen puutteeseen, Kisonen sanoo.

Tilaajapäällikkö Seija Mäkisen mukaan tiedotustilaisuuden aikaan asiasta tiedettiin hyvin vähän. Vasta juuri ennen kesälomien alkamista saatiin laskettua suuntaa-antavasti kuinka paljon ylitöitä perhepäivähoitajille kertyy työaikalain astuessa voimaan. Kirjallista tiedotetta ei Mäkisen mukaan ole vanhemmille lähetetty, koska niin moni asia on vielä kesken.

-Heti kun päiväkotien johtajat palailevat lomiltaan, jatkamme pohdintoja miten ja missä saamme varapaikat hoidettua. Nyt varapaikkojen tarpeet ovat enemmänkin arveluita, jotka perustuvat esimerkiksi viime talven hoitoaikoihin. Tarkempaa tietoa voimme siis antaa vasta syksymmällä.

Kaikille ryhmiksille ei Mäkisen mukaan ole vieläkään löytynyt sopivia tiloja. Tilojen löytäminen etenkin kantakaupungin alueelta on hankalaa.

-Kantakaupungin alueella ei ole juurikaan tiloja vapaana. Jos tyhjä tila sitten löytyy, puuttuu siitä tarvittava ulkoilualue tai sitten se on niin huonokuntoinen, ettei sitä voi ottaa käyttöön.

Kunhan tilat löytyvät, on Hämeenlinnan kantakaupungin alueelle näillä näkymin tulossa kaksi ryhmistä varahoitopaikoiksi. Sopivat tilat on löydetty jo Lammilta, Hauholta ja periaatteessa Iittalastakin. Rengossa varahoitopaikat järjestetään päiväkodissa.

Perhepäivähoitajan ansiotaso kärsii

Seija Mäkisen mukaan vasta syksyllä selviää, kuinka usein lapset täytyy viedä varahoitopaikkaan.

-Mikäli nämä nykyiset hoitoajat pysyvät ennallaan, ainakin joillain hoitajilla on oltava tasausvapaita joka viides viikko. Senkin jälkeen jää vielä ylityötä tasattavaksi, Mäkinen sanoo.

Anne Kisonen ei pidä lasten viemistä joka viidenneksi viikoksi varahoitoon hyvänä järjestelynä.

-On se aikamoista lasten riepottelua. Tässä ei mielestäni mennä lainkaan lasten ehdoilla, vaikka niin luvattiin, Kisonen sanoo.

Mäkinen myöntää, että uudistus on varmasti hämmentänyt niin vanhempia kuin työntekijöitäkin. Monet perhepäivähoitajat joutuvat varmasti harkitsemaan myös uransa jatkoa. Tähän saakka ylitöitä on voitu maksaa hoitajille rahana, mutta elokuun jälkeen ylityöt korvataan pääsääntöisesti vapapäivinä.

-Se vaikuttaa ilman muuta myös ansiotasoon. Moni perhepäivähoitaja varmasti miettii taloudellista tilannettaan ja vastaako tämä enää sitä mihin he ovat lähteneet kun he ovat perhepäivähoitajiksi ryhtyneet, Mäkinen sanoo. (HäSa)