Uutiset

Vanhemmat tyrmäävät Lepaan koulun siirtosuunnitelman

Puheet entisen emäntäkoulun homeongelmista pelottavat. Vanhempainyhdistys vaatii kuntoselvitystä.
– Näin isoista asioista pääseekin vanhempainyhdistyksessä harvemmin puhumaan, nauroi Tarja Vaimare-Manni.
Kolmetoista oppilaan vanhempaa piti keskiviikkoiltana kokousta Lepaan alakoulussa. Keskustelu polveili lukemattomiin eri suuntiin, mutta yksi asia ei jäänyt epäselväksi. Vanhemmat tyrmäävät yksimielisesti kunnan ajatuksen Lepaan koulun viidenkymmenen koululaisen siirtämisestä ensi syksynä muutaman sadan metrin päässä sijaitseviin Hamk:n tiloihin, jotka ovat olleet aikaisemmin emäntäkoulun käytössä.
– Eikö tämä siirtyminen tullut esiin vasta kunnan budjetin yhteydessä esille? Kesäkuun jälkeen koululle ei ole varattu rahoja. Ei ole ensimmäinen kerta, kun asioita valmistellaan selän takana, puhahti Marko Manni.

Vanhemmat tietävät lastensa viihtyvän nykyisessä koulussa, vaikka rakennuksen remontintarve on ilmeinen. Tulevissa tiloissa pelottaa moni asia. Vanhemmat ovat kuulleet, että rakennuksessa on 2000-luvun aikana korjailtu useampaan otteeseen siellä täällä ilmenneitä kosteusvaurioita.
– Se rakennus on rakennettu pahimpaan mahdolliseen aikaan. Siellä voi olla asbestia, ihan mitä vaan. Kuka sellaiseen paikkaan uskaltaa lapsensa pistää, ihmetteli Matti Nieminen.

Säästöistä ei vielä laskelmia

Vanhempainyhdistys viimeistelee parhaillaan kirjelmää, jonka se lähettää Hattulan kunnanjohtajalle, sivistys- ja teknisentoimen johtajille sekä vastaaville lautakunnille. Kirjeessä muun muassa vaaditaan, että emäntäkoulun tiloissa on tehtävä perusteellinen kuntoselvitys.
Vanhemmat ovat huolissaan myös siitä, millaisia vaikutteita alakoululaiset saavat ammattikorkean opiskelijoilta, joiden huhutaan käyttävän huumeita, joskus avoimestikin.
Ongelmana pidettiin myös Lepaan puutarhamessuja, jotka sattuvat ajankohdaltaan koulujen alkuun.
– Miten ekaluokkalaisten koulunaloitus ja messuilu sopivat yhteen, kysyi Tuula Jamisto.
Kunnan säästöhalut kokouksessa ymmärrettiin, mutta toistaiseksi kukaan ei ole nähnyt laskelmia, kuinka paljon Lepaan koulun ylläpito maksaa ja millaisia säästöjä siirtymisellä saavutettaisiin.
Heikki Uusi-Illikainen epäili, että kunta haluaa näyttää kauniita taselukuja.
– Jos kunta lähtee remontoimaan Lepaan koulua, näkyy se taseessa lisälainana. Jos vuokrataan tilat Hamk:lta, se on vuokrakulua.
Logiikkaa etsittiin myös päivähoidon ja koulun välisestä matematiikasta. Päivähoitoikäisillä lapsilla kun on tapana kasvaa kouluikäisiksi.
– Siirrolla haetaan lisää tilaa päivähoidolle, mutta näillä näkymin koululaisia ollaan ahtamassa nykyistä pienempiin tiloihin, kummasteli Vaimare-Manni.
Hattulan valtuuston on tarkoitus päättää Lepaan koulun kohtalosta kevään aikana, mahdollisesti jo maaliskuussa.
– Ensi viikon valtuustokokoukseen menemme banderollien kanssa! (HäSa)

Päivän lehti

29.2.2020