Uutiset Hämeenlinna

Vanhempia ei voi ottaa lasten teatterileirin katsomoon, koska tarjolla ei ole alkoholia – Esityksessä kyllä naukkaillaan jallua

Hämeenlinnan teatteri järjestää kesäisin lasten teatterileirejä. Tänäkin vuonna leirille on riittänyt nuoria näyttelijöitä.
Nuoret näyttelijät valmistautuvat syksyn Hippaloihin kissa-asuisina. Kuva: Hulda Havia
Nuoret näyttelijät valmistautuvat syksyn Hippaloihin kissa-asuisina. Kuva: Hulda Havia

Hämeenlinnan teatterin uumenissa järjestetään vuosittain lasten teatterileirejä. Tänäkin vuonna, koronasta huolimatta, lapsille on järjestetty leiri, kahdessa ryhmässä. Ensimmäinen ryhmä oli 7–9-vuotiaille ja toinen 10–12-vuotiaille.

– Koronatilanne on vaikuttanut leiriin siten, että meille on muutamina viikkoina ennen leiriä tiedotettu erilaisista rajoituksista. Loppujen lopuksi saimme järjestettyä leirin lasten kannalta normaalisti, leirinohjaaja-näyttelijä Henna-Maija Alitalo sanoo.

Leiri järjestetään yhdessä kulttuurikeskus Arxin kanssa.

– Täällä harjoitellaan myös syyskuussa järjestettäviin Hippaloihin, jossa tämäkin porukka tullaan näkemään, taidekasvattaja Taina Maria Savimäki kertoo.

Arxin jokavuotiset Hippalot järjestetään tämän vuoden syyskuun 3–5. päivä. Silloin teemana on historia ja Verkatehtaankuja täyttyy mystisistä kissoista.

Demoesitys vanhemmille

Leirillä näytellään jo valmiita tekstejä, mutta myös improvisoidaan. Lapset ovat myös saaneet itse piirtää ja luoda hahmot, joiden ympärille he rakentavat esitykset. Pikaisesta hahmokatsauksesta löytyi muun muassa salapoliisi Pöljä Pöljänen, 50 vaimoa omaava metsästäjä sekä kuningas ja hovinarri.

Esityksistä aistii sen, että lapset olivat harjoitelleet ja heillä on näyttelemisen lahjoja.

Mikään ei ole ollut leirillä vaikeaa ja kaikki on helppoa. Kuitenkin nimien opettelussa on ollut hieman hankaluuksia, lapset kertovat.

Viikon päätteeksi järjestetään demoesitys lasten vanhempien katsottavaksi. Esityksellä halutaan näyttää, mitä viikon aika on saatu tehtyä.

– Jos tarjoisimme alkoholia, niin voisimme ottaa vanhemmat tänne sisälle katsomaan esityksiä, nyt emme voi. Demot esitetään ulkona, Alitalo kertoo.

Vaikka yhdessä kohtauksessa näytelläänkin juotavan Jaloviinaa, ei se auta katsomorajoitusten kumoamiseksi.

Osa lapsista harrastaa teatteria muutenkin ja osa on ollut leirillä jo useampana vuonna.

– Parasta leirillä on näytteleminen, metsästäjää näytellyt Eetu Markkula kertoo.

Menot