Uutiset

"Vanhenemistaan kannattaa suunnitella"

-Pitää lopettaa voivottelu siitä, että Suomi vanhenee. Nyt on tartuttava toimeen!

Tätä mieltä on Vanhus- ja lähimmäispalveluliiton puheenjohtaja Vappu Taipale, joka jäi kolmisen vuotta sitten eläkkeelle Stakesin pääjohtajan virasta. Hän puhui torstaina Janakkalassa ”Koko kunta ikäihmisen asialla” -seminaarissa.


Vanhuuteensa voi vaikuttaa itse

Toimeen tarttuminen ei Taipaleen puheissa tarkoita vain viranomaisia, vaan hän katsoo, että ihmiset itse voivat tehdä paljon sen eteen, että omasta vanhuudesta tulisi hyvä.

Hän antoi runsaslukuiselle kuulijajoukolle viisi omaa vinkkiään siitä, miten vanhuuttaan voisi suunnitella. Taipale kehotti meitä liittymään, antamaan, liikkumaan, oppimaan ja nauramaan.

Liittymisessä on Taipaleen mukaan kyse siitä, että ihminen tarvitsee toista ihmistä.

-Sosiaalinen pääoma luo terveyttä. On tärkeää, että meillä on harrastuksia, että olemme mukana jossakin.

Taipale muistutti, että esimerkiksi kuorolaulun on todettu vaikuttavan elämän pituuteen ja laatuun. Mutta hyvä harrastus on sekin, jos virkkaa tai kutoo kotona.


Anna lapselle juuret

Taipale kehotti myös antamaan, mutta lastenlapsille (tai muille lapsille) ei kannata antaa tavaroita.

-Nykylapsella on jo liikaa tavaroita. Itse en anna muita tavaroita kuin kirjoja.

-Tavaran sijasta lapset tarvitsevat juuret, ja juuret syntyvät tarinoista.

Taipale neuvoi ikäihmisiä kirjoittamaan tarinoita esimerkiksi nettiin. Omat juuret ovat tärkeitä nuoremmille sukupolville, sillä kunnon kansainvälisyyttäkään ei ole, jos ei ole kotoisin jostain.

Kolmas Taipaleen käskyistä on liiku.

-Reisilihakset ovat naisen kallein omaisuus. Nouskaa kymmenen kertaa tuolilta ylös. Kukaan ei kuntoudu yhtä nopeasti kuin vanha nainen.

Hienomotoriikkakin on tärkeää, ja sitä voi harjoittaa virkkaamalla ja kutomalla. Vappu Taipaleen aviomies Ilkka Taipalekin on luvannut virkata tulevana kesänä lappuja marttapeittoja varten

-Sormien liikuttelu ehkäisee dementiaa, Vappu Taipale kannusti.


Vanhuksetkin pyöräilevät

Suomalaiset vanhukset liikkuvat enemmän ja monipuolisemmin kuin vanhukset muualla maailmassa. Taipale kertoo kuinka brittiläiset asiantuntijat olivat kauhuissaan siitä, että Suomessa kahdeksankymppisetkin saattavat ajaa polkupyörällä. Sellaisen pitäisi heidän mielestään olla kiellettyä.

Neljäntenä Taipaleen listalla on oppiminen.

-Vanha ihminen oppii, mutta eri tavalla kuin lapsi. Vanha oppii hitaammin ja loogisemmin ja tarvitsee enemmän toistoja. Vanha oppii pysyvämmin, mutta hänen pitää ponnistella sen eteen.

Taipale ei pidä siitä, kun ihmiset sanovat, että dementia iski, kun eivät muista vaikkapa jonkun nimeä.

-Dementia on vakava sairaus. Emmehän sano niinkään, että syöpä iski. Ei nimen unohtaminen tai lähimuistin pätkiminen ole dementiaa. Ei sellainen ole vaarallista.


Naurua 20 kertaa päivässä

Viimeiseksi vinkikseen Taipale antoi nauramisen, sillä nauru todella pidentää ikää.

-Terve kuusivuotias nauraa 300 kertaa päivässä, mutta aikuinen vain 15 kertaa.

-Nauraminen alentaa verenpainetta, parantaa immuunijärjestelmää, laskee sydämen sykkeen tiheyttä. Naurakaa 20 kertaa päivässä, lääkäri Taipale käski.

Taipale vastustaa ajattelua, että vanhukset olisivat kaikki samanlaisia.

-Meillä on oikeus ja ilo olla erilaisia. Samaan muottiin meistä ei ole, ettekä pistä! (HäSa)