Uutiset

Vanhoja kylmälaitteita ei kannata uusia

Hämeen Sanomissa oli 15.9.2005 Mia Peltolan kirjoitus, jossa vertailtiin vanhojen ja uusien kodin kylmälaitteitten sähkönkulutusta.

Esimerkkinä kerrottiin miten: ”15 vuotta vanha kylmälaite kuluttaa 900 kilowattituntia energiaa vuodessa. Uuden kylmälaitteen kulutus on keskimäärin 400 kWh:a.”

Ja juttu jatkui: ”15 vuoden aikana säästöä kertyy uusilla laitteilla sen verran, että sillä valaisee kolmen hengen asunnon kymmeneksi vuodeksi.”

Jutun mukaan siis sähköä kuluu yhdessä vanhassa jääkaapissa tai pakastimessa 500 kWh vuodessa enemmän kuin uudessa. Rahana sellainen tekee 40 euroa vuodessa, jos sähkö maksaa 8 senttiä kWh, kuten itselläni.

Kannattaako todella mennä romuttamaan vanha jääkaappi kyseisellä ”voitolla”?

Tuo ”voitto” katoaakin tyystin, koska lyhyttä kesäjaksoa lukuun ottamatta talojamme täytyy lämmittää, ja miltei 100-prosenttisesti kaikki kulutettu sähkö muuttuu lämmöksi, ja siis lämmittää asuntojamme. Myös kylmälaitteen käyttämä sähkö.

Ainakaan omakotitaloissa ei kannata kylmälaitteita, tai muitakaan sähkölaitteita uusia kuvitteellisen sähkönsäästön nimissä. ”Säästynyt” sähkö on kulutettava vastaavasti lämmitysenergiana. Lähes jokainen kilowatti.

Kerrostaloasukkaalla saattaa tuo 40 euroa/v säästyä, jos talon muut asukkaat eivät uusi vanhoja jääkaappejaan. Jos uusivat, ei säästöä synny kenellekkään.

Myös jääkaapin tai pakastimen energiataseessa laitteen valmistus nielee energiaa, alkaen rautakaivoksista jalostamojen kautta monissa prosesseissa syntyväksi laitteeksi. Kyseinen kaapin valmistukseen käytetty energia sitten taatusti laskutetaan ostajalta hinnassa.

Kirjoituksen tietolähteeksi mainitaan Kotek, joka on kotitalouskoneitten kauppiaitten järjestö. Kauppiaitten intressi on edistää kodinkonekauppaa, eikä suinkaan parantaa kotien taloudenpitoa.

Kun informaatiota annetaan lukijoille energian säästön nimissä, olisi syytä tarkistaa kirjoituksen härskit väittämät kauppiaista riippumattomilta asiantuntijoilta.

Energiansäästö uppoaa tänä päivänä täydestä, kuin väärä raha, energia-asiaa tuntemattomien ostajien mieliin. Se taas tulee kalliiksi.

Vanhoissa kylmälaitteissa pettää joskus säätäjä eli termostaatti. Se kannatta kuitenkin kerran uusia. Vanhin pakastimeni on yli 20 vuotta vanha ja toimii edelleen – ilman korjauksia.

Veikko Päiviö

Hämeenlinna

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic