fbpx
Uutiset

Vanhuksia ei voi kuljettaa konteissa Kiinaan

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies murjaisi keskiviikkona, että sairaanhoitajia on liikaa. Häkämies puhui EVAn tuottavuusvajetta käsittelevässä seminaarissa.

Hämeenlinnassa keskiviikkona vieraillut Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto sanoo Häkämiehen ymmärtäneen asian väärin.

-Kyllä sairaanhoitajia tarvitaan.

Meraston mukaan vanhuksia ei voi kuljettaa konteissa Kiinaan, eikä sairaanhoitajia konteilla Kiinasta Suomeen.

-Se on totta, että koulutuksen aloituspaikat vähenevät hieman, kun ikäluokat pienenevät. Mutta jatkossakin Suomi tarvitsee pitkälle koulutettuja sairaanhoitajia. Pelkät lähihoitajat eivät riitä.

Meraston mielestä sairaanhoitajat eivät ole tuottavuuden esteenä.

-Hämeenlinnassa on tehty hyvää työtä sen eteen, että sairaanhoitaja tekisi sitä työtä, mikä hänelle kuuluu ja tuottavuuteen on panostettu.

Valesairaanhoitajiakin voi olla

Tällä viikolla paljon puhuttanut valelääkärikohu ei yllätä Sairaanhoitajaliiton puheenjohtajaa.

Yksittäisiin tapauksiin Merasto ei halua ottaa kantaa, mutta sanoo, että sairaanhoitajien ja lääkärien työ on tiimityötä. Välillä sairaanhoitajien on kuitenkin vaikea arvioida lääkärien työtä, esimerkiksi jos käytetään keikkalääkäreitä, jotka ovat vuorossa kerran tai kaksi.

Merasto sanoo, että myös sairaanhoitajia voi työskennellä terveydenhuollossa väärillä papereilla.

Nuorten työhön sitoutuminen heikkoa

Merasto on toiminut sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja vuoden. Kausi kestää vuoteen 2014 asti. Hän haluaa tuoda yhä enemmän esiin sairaanhoitajien ammattiylpeyttä ja pitää alan vetovoimaisena.

Suomalaisten sairaanhoitajien koulutus on Euroopassa arvostettua. Muualle muuttavien sairaanhoitajien tutkintoa ei juuri tarvitse täydentää. Merasto haluaisi kuitenkin kehittää opiskelijoiden käytännön harjoittelua.

-Harjoitteluja pitäisi kehittää tavoitteellisemmaksi, niin, että valmistuvilla sairaanhoitajilla olisi tasalaatuisesti osaamista eri sairaanhoidon osa-alueilta.

Toinen asia, johon puheenjohtaja paneutuu on sairaanhoitajien työhön sitoutuminen.

-Suomalaisista 3-5 vuotta työssä olleista sairaanhoitajista 44 prosenttia sanoo haluavansa vaihtaa alaa vuoden sisällä. Se on iso luku.

Merja Merasto tapasi sairaanhoitajia keskiviikkona Kanta-Hämeen keskussairaalassa, Hämeenlinnan terveyskeskuksessa ja Sisälähetyksen vanhustenpalvelutalossa. (HäSa)

Menot