Uutiset

Vanhus kallistaa lasia liian usein

– Kun kotipalvelun väki löytää kotoa kaatuneen ja itsensä teloneen vanhuksen, omaiset haluavat salata alkoholiongelmaa. Jos soitamme lääkärille, hän aika usein toteaa 80-vuotiaan ongelmasta, että kyllä se siitä ohi menee.

Riihimäen kotipalvelun työntekijät purkivat käytännön esimerkein huoltaan erikoislääkäri Antti Holopaiselle keskiviikkona.

Päihdelääkärinä työskennellyt ja nyt eläkkeellä luennoiva Holopainen puhui Ikäihmisten messuilla järjestetyssä päihdeseminaarissa.

Ikäihmisten alkoholinkäyttö on ongelma, jonka vähättelemisen aika on Holopaisen mielestä ohi. Kosteat ikäluokat ovat jäämässä eläkkeelle.

– Neljännes 65-vuotiaista miehistä ja yli 10 prosenttia naisistakin käyttää runsaasti alkoholia. Eläkkeelle jäädessä jää pois myös työyhteisön kontrolli ja juominen voi runsastua, toteaa Antti Holopainen.

Aina kannattaa tutkia ja hoitaa

Holopainen pitää välttämättömänä, että myös terveyskeskuksiin ja vanhusten hoitoon luodaan nopeasti pelisäännöt, joiden mukaan alkoholiongelmat hoidetaan.

– Yli 80-vuotiaan alkoholinkäytön aiheuttama dementia ja erilaiset tapaturmat saadaan kuriin kolmen kuukauden tipattomalla jaksolla. Pää kirkastuu, vaikka sitä on lähtötilanteessa vaikea uskoa.

Runsas juominen nopeuttaa hoidon tarvetta viidellä tai jopa kymmenellä vuodella. Pikkuaivojen rappeutuminen johtaa kaatuiluihin, tapaturmiin ja reaktiokyvyn hidastumiseen. Isojen aivojen rappeutuessa alkaa ilmetä dementiaa.

– Kun hoitohenkilökunta epäilee erilaisten ongelmien johtuvan alkoholin käytöstä, yli 65-vuotiaiden alkoholimittari on hyvä työkalu varhaiseen puuttumiseen.

Holopainen korostaa, ettei ikä rajoita katkaisuhoitoon ohjaamista eikä kuntouttamista. Hoidon onnistuminen edellyttää kuitenkin aina hoitoon ohjautuvan omaa halua muuttaa tilannetta. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic