Uutiset

Vanhushuollossa kyse on rahasta

Me vanhukset ja eläkeläiset tarvitsemme senioriliikkeen järjestämiä mielenosoituksia ja niille julkisuutta ylläpitääksemme yhteiskunnassa asemamme. Sen pitää mahdollistaa vaikutusmahdollisuutemme asioittemme turvalliselle ja oikeudenmukaiselle hoitamiselle. Ikäihmisten on korkea aika ottaa näkyvä paikka yhteiskunnassa.

Meillä ennen sotia syntyneillä, sodan ajan puutteessa kasvaneilla, sodan jälkeen aikuistuneilla, kovalla työllä hyvinvointiyhteiskunnan rakentaneilla ja aikanaan terveinä eläkkeelle siirtyneillä on vielä annettavaa perheillemme ja yhteiskunnalle.

Meistä kannattaa pitää huolta, koska olemme vielä tuottavia yhteiskunnan jäseniä. Tämä sillä varauksella, että ostovoimamme säilymisestä pidetään huolta.

Periaatteessa vanhushuollon ongelmissa on kysymys vain rahasta. Ei niinkään sen puutteesta, vaan sen jaosta ja taitamattomasta käytöstä.

Johdossa on nuoret päättäjät, joilla teini-ikä on lähempänä kuin kaukana odottava vanhuus ja tämä asia valitettavasti näkyy päättäjien asenteissa ja vanhuksia koskevissa päätöksissä. Tämä asennevammaisuus näkyy kautta linjan kunnasta, kolmikantaan ja eduskuntaan.

Eduskuntavaalit lähestyvät, arvokeskusteluja käydään ja eläkeläiset ovat arvossa arvaamattomassa, koska meillä on käytössä 1,4 miljoonaa ääntä.

Maaliskuussa vuonna 2006 eduskunnassa äänestetiin indeksistä, jolla eläkkeitä tarkistetaan vuosittain. Tämän päätöksen tuloksena oli taitettu indeksi, joka on syönyt ostovoimaamme. Vanhushuollon ulkoistaminen ja eläkeläisten ostovoiman alentaminen on tuhoisa yhtälö niin kuntien kuin vanhuksienkin taloudelle.

Raimo Toveri

sotakamreeri

Hämeenlinna

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic