fbpx
Uutiset

Vanhusten asuntosäätiö listasi talojen remonttitarpeet

Yli 30:n rivi- ja kerrostalon kunnostustarpeet ja -aikataulut on kerätty yksiin kansiin Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiössä.

Sen asuntokanta kasvoi kuntaliitoksen yhteydessä lähes kolmanneksella. Asuntojen määrä nousi noin 450:stä 650 huoneistoon.

-Kiinteistökanta on monenkirjava. Tuli tarpeelliseksi kartoittaa, millaisia korjaustarpeita lähimmän kymmenen vuoden kuluessa on, isännöitsijä Heikki Meriläinen Realia Isännöinti oy:stä kertoo.

Alustavasti on kaavailtu myös millaisilla aikatauluilla peruskorjauksia – esimerkiksi putki-, ja hissiremontteja sekä julkisivukorjauksia – pitäisi tehdä. Sen sijaan tarkat kustannukset eivät ole tiedossa.

Kiinteistöstrategialla pyritään siihen, ettei korjausvelkaa syntyisi ainakaan nykyistä enempää.

-Tavoitteena on tehdä oikea määrä oikeanlaisia toimia oikeaan aikaan, Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön hallituksen puheenjohtaja Reijo Saksa kiteyttää.

Heikki Meriläinen huomauttaa, että turvallisuutta on myös taloudellinen turvallisuus.

-Asukkaiden on hyvä tietää, ettei vuokriin tule korotuspiikkejä yllättävien remonttien vuoksi. Peruskorjaukset rahoitetaan lainoilla, jotka maksetaan vuokrissa takaisin.


Myyntiin tai purettavaksi

Muutamat talot ovat päässeet jo niin heikkoon kuntoon, että purkaminen saattaa tulla kysymykseen.

-Siinä tapauksessa tietysti varmistetaan, että asukkaille on väistöasunnot. Heille myös annetaan etusija, kun tilalle rakennetaan uutta, Meriläinen painottaa.

Nyt julkistetussa strategiassa purkuvaihtoehto koskee kolmea kiinteistöä. Hauholla Punnanmäentien varrella oleva rivitalo on heikon kuntonsa vuosi ollut jo vuosia osittain tyhjillään.

Tuuloksessa sijaitsevan Kaskirinteen rivitalon korjauskustannukset nousevat niin ikään korkeammiksi kuin uuden rakentaminen.

Lammin Heinätiellä on 1980-luvulla valmistunut rivitalo, joka jo nyt on heikossa kunnossa.

-Purkaminen on yksi vaihtoehto. Yritämme ensin myydä nämä kiinteistöt pois, sillä purkaminenkin maksaa noin 100 euroa neliöltä. Kiinteistömarkkinat eivät vain ole kovin vetäviä liitosalueilla.

Jos myyntiin tai purkamiseen joudutaan, asunnot on tarkoitus korvata uusilla.

-Joko samalla tontilla tai jossain samalla alueella.


Keinusaareen lisää

Toiminnanjohtaja Leenamaria Keipilä pohtii, ettei vanhasta yleensä saa korjaamalla erinomaista. Siksi asuntokantaa pyritään vähitellen uudistamaan.

Esimerkiksi Rengossa suunnitelmat uuden hissitalon rakentamiseksi ovat Aran viimeistä hyväksyntää vailla.

Lähivuosina vanhusten asuntosäätiö todennäköisesti rakennuttaa myös Keinusaaren kakkosalueelle. Tällä hetkellä Keinusaaren asunnot ovat kaikkein kysytyimpiä, koska palvelut ovat lähellä.

-Keinutuolin taloon on parin vuoden jono.

Isännöitsijä Heikki Meriläinen ennakoi, että säätiöllä on nyt valmius myös uusiin kuntaliitoksiin ja niiden mahdollisesti mukanaan tuomiin kiinteistömassoihin. (HäSa)

Menot