Uutiset

Vanhusten hoitoketjun korjaaminen säätäisi terveysmenoja

Vanhusten hoito, terveyspalvelut sekä mahdollisuudet kulttuuri- ja kongressikeskuksen selvittelyyn keskusteltiin läpi Riihimäen kaupunginvaltuustossa harvinaisen pikaisesti, vajaassa puolessatoista tunnissa.

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän peräti 0,9 miljoonan euron alijäämäisestä tilinpäätöksestä oli järjestetty ennen kokousta valtuutetuille erillinen tiedotustilaisuus. Kaupungin kuumin puheenaihe oli iltaan mennessä pahasti jäähtynyt. Jopa kolmisen vuotta sitten jääkaappiin säilötty kulttuuri- ja konferenssikeskus pystyi nostattamaan terveyskeskusta enemmän tunteita.

Demarivaltuutettu Mikko Lund käynnisti keskustelun toteamalla, että juuri nyt on aika keskustella. Kaupungilla on edessään terveyskuntayhtymän 3,2 miljoonaan euroon kasvaneen kokonaisalijäämän kuittaaminen. Valtuusto päätti maaliskuussa, että kaupunki eroaa terveyskuntayhtymästä ja muodostaa oman sosiaali- ja terveyskeskuksen. Siinä yhteydessä lankeaa myös alijäämää maksettavaksi samalla, kun kaupunki lunastaa terveyskiinteistöjä.

Riihimäen valtuuston eropäätöstä kuntayhtymästä arvostellaan Jorma Höökin (sd.) mielestä aiheettomasti. Höök korosti Riihimäen tekevän, mitä pitää asukkailleen parhaana.

– Naapurikunnat uivat nyt hyökyaaltoa karkuun. Heidän on pakko tulla joskus mukaan, kuvaili Höök.

Yhteistyötoiveet Hausjärven ja Lopen kanssa elävät edelleen, ainakin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kai Heimosen (kok.) mielestä. Heimonen selittää erityisesti vanhusten makuuttamisen keskussairaalan tai terveyskeskuksen vuodeosastolla rasittavan terveyskuntayhtymää. Heimonen korosti, että hoitoketju olisi aika saada kuntoon vuosien keskustelun jälkeen.


Voimalan aika ei ole vieläkään

Asemalla tyhjänä seisova ja Paloheimon sähkölaitokselta YIT:lle siirtynyt vanha voimalarakennus houkuttelee yhä erityisesti Riihimäen kulttuuriväkeä. Voimalan muuttamista uudeksi teatterin ja konferenssien rakennukseksi selviteltiin vuonna 2007, jolloin työryhmä päätyi laittamaan koko hankkeen jääkaappiin säilöön.

Teatterin hallituksessa ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmässä istuva Timo Sinivuori yritti raottaa jääkaapin ovea, muttei onnistunut. Sinivuori olisi halunnut valtuustolta luvan laatia selvitystyö Voimalan muuttamisesta kulttuuri- ja konferenssikeskukseksi. Yritys kaatui äänestyksessä äänin 32-9, yksi äänesti tyhjää ja yksi oli poissa.

Eija Aittola (kok.) piti selvänä, että osakeyhtiöksi muutettu Riihimäen Teatteri laadituttaa selvityksen omin varoin ja itse. Satu Ylipekka (kok.) ihmetteli, miksi kaupungin ylipäätään pitää omistaa teatterin seiniä. Seinät pitäisi myydä ja keskittyä sen jälkeen palvelun tuottamiseen kaupunkilaisille. Esko Nummela (sd.)piti parhaana selvityksen teettäjänä rakennuksen omistajaa, YIT:tä, joka voisi pyytää työhön mukaan kumppaneita.

Petri Lahtinen (kesk.) ihmetteli, miksi kaupungin pitää vuosittain siirtää osakeyhtiöteatterille 700 000 euroa, kun osakeannilla voitaisiin myydä osakkeita ja yhtenä omistajana odottaa osakeyhtiön tuottavan tulosta.

-On merkillistä, että Hämeenlinnassa Verkatehtaalla ja Hyvinkäällä Villatehtaalla on pystytty yhdistämään kulttuuri- ja konferenssipalvelut tuomaan lisäarvoa paikkakunnalle. Kumma, ettei Riihimäellä uskota Voimalan mahdollisuuteen, totesi Eero Yrjö-Koskinen (vihr.).

Satu Ylipekka tiivisti keskustelun toteamalla, ettei aika ole Riihimäellä vielä kypsä Voimalalle. Hän piti jopa periaatteellista päätöstä ja selvityksen tekemistä niin suurena kaupungin kehitykseen vaikuttavana strategisena linjauksena. ettei sitä voida päättää kevyesti.(HäSa)

Menot

Uusimmat