Uutiset

Vanhustenhoidossa aika puhua asiaa

Keskustelu suomalaisen vanhusten asemasta kiihtyi sen jälkeen, kun Länsi-Suomen lääninhallitus ilmoitti kantanaan, että Tampereen Koukkuniemen vanhainkotiin tulisi palkata satakunta hoitajaa. Tällä määrällä hoidon taso olisi lääninhallituksen arvion mukaan vasta tyydyttävä.

Vanhustenhuolto poiki myös kristillisdemokraattien jättämän välikysymyksen, jonka takana seisoo koko poliittinen oppositio. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitukselta perätään välikysymyksessä tekoja vanhusten inhimillisen hoidon ja hoitohenkilökunnan riittävän määrän turvaamiseksi.

Eduskunnalle luovutettiin myös 115 000 suomalaisen allekirjoittama vetoomus, jossa vaaditaan hoitajille lisää palkkaa ja muun muassa vanhusten hoitamiseksi lisää virkoja. Vetoomus kertoo tyhjentävästi kansalaisten mielialoista.

Välikysymys lisää politiikan painetta ja toivottavasti sen lisäksi vanhusten hoitoa koskevan mielipidevaihdon laatua. Jo nyt on täysin selvää, ettei välikysymyksestä ole Vanhasen hallituksen kaatajaksi.

Suomalaisten vanhusten hoidossa on kiistattomia puutteita. Valitettavasta esimerkistä käy juuri Tampereen Koukkuniemi, vaikka se onkin saanut osakseen jo liikaakin julkisuutta. Tampereen kaupunki ei ole kantanut sille kuuluvaa vastuuta ja siksi on erinomaista, että Länsi-Suomen lääninhallitus asiaan puuttui.

Voimassaolevan lain mukaan lääninhallitus ei kuitenkaan voi komentaa Tamperetta palkkaamaan lisää henkilökuntaa Koukkuniemeen. Lääninhallitus jakaa vanhustenhoidossa ainoastaan suosituksia. Jos kieltämättä hieman löysää ja sekavaakin lakia halutaan muuttaa, tehtävä lankeaa ilman selityksiä maan hallitukselle, johtaville puolueille, kansanedustajille ja eduskunnalle.

Jokaisella suomalaisella on oikeus turvalliseen ja ihmisarvoiseen elämään aina viimeiseen hengenvetoon asti. Tästä ollaan Suomessakin yksimielisiä. Erimielisyys alkaa silloin, kun vanhustenhoitoa järjestetään kuntoon elävässä elämässä. On sanomattakin selvää, että teot ratkaisevat, eivät ylevätkään puheet.

Vanhustenhoidosta on tulossa hyvää vauhtia politiikan peliväline. Asiaan kuuluu ennen muuta leimaaminen, yleisellä epämääräisellä tasolla leijuvat puheet. Täysin perätöntä on esimerkiksi väittää, että suomalaiset vanhukset on jätetty heitteille. Suomessa on sentään huomattavan paljon hoitolaitoksia, joissa vanhuksista pidetään kiitettävän hyvää huolta.

Perimmäinen ongelma on hyvin yksinkertainen: miten turvata vanhusten asema niissä hoitolaitoksissa, joissa on Koukkuniemen kaltaisia epäkohtia.

Rehellisyyden nimissä on paikallaan myös muistaa, että keskustelussa ovat äänessä myös ne vanhusten omaiset, joille mikään hoidon taso ei riitä.

Vanhusten ihmisarvoinen hoitaminen ei ole hyvinvointivaltiolle taloudellisesti liian raskas taakka kannettavaksi. Kysymys on puhtaasti tahdosta.

Päivän lehti

30.3.2020