Uutiset

Vankien hulinointia ei pidä sietää

Joukko pitkiä tuomioitaan istuvia vankeja pani viime perjantaina selliosastonsa hyrskyn myrskyn Riihimäen vankilassa. Kahdeksan vankia hajotti vastaremontoidut sellinsä täysin eivätkä työvuorossa olleet vanginvartijat kyenneet estämään tuhoa.

Riihimäen vankilassa on aikaisemminkin ilmennyt vakavia häiriöitä, mutta tuhotyöksi äitynyttä laajamittaista hulinointia ei ole aiemmin koettu. Rikoslaki luokittelee tapahtumat tuhotyöksi, sillä vankilakapinaa lakitermistö ei Suomessa tunne. On kuitenkin selvää, että kysymys on organisoidusta toiminnasta, rikollisten järjestäytyneestä mielenilmauksesta. Joukon ytimenä ovat häärineet lahtelaiseen rikollisjengiin kuuluneet vangit, jotka on tuomittu elinkautisiin rangaistuksiin surmatöistä.

Riihimäen tapaus kertoo vankiaineksen raaistumisesta. Kovan luokan piittaamattomat rikolliset terrorisoivat vankiloissa. He ovat vakava turvallisuusriski muille vangeille sekä vankiloiden henkilökunnalle. Viranomaisten kannattaisikin vakavasti harkita jengin hajottamista eri vankiloihin.

Suomen vankiloissa istuu noin 3 000 vankia eripituisia rangaistuksia. Viidessä vuodessa vankiluku on kasvanut noin 30 prosentilla. Syynä on muun muassa sakkovankien määrän kasvu. Silti meillä on väestömäärään suhteuttettuna vankeja selvästi vähemmän kuin muualla Euroopassa. Yhdysvalloissa vankeja on suhteellisesti yli kymmenen kertaa enemmän kuin Suomessa.

Vangeista kolmisensataa eli joka kymmenes on ulkomaalainen. Pääosa heistä on venäläisiä ja virolaisia.

Tuore oikeusministeri Leena Luhtanen (sd.) vaati muutama päivä sitten, että ulkomaiset vangit pitäisi viedä kotimaittensa vankiloihin. Laki suo tähän eräin poikkeuksin mahdollisuuden, mutta vasta muutama vanki on lähetetty kotimaahansa.

Ministeri Luhtanen on oikeassa. Moniin muihin maihin verrattuna Suomen hyvät vankilaolot ja vankien vastahakoisuus kotiuttamiseen eivät ole kestäviä perusteita pitää ulkomaalaistaustaisia vankeja täällä.

Vankiloiden tilanahtaus on yleisesti tiedossa ja jo parinsadan vangin lähettäminen kotimaihinsa helpottaisi tilannetta tuntuvasti. Jokainen rikoksiin syyllistynyt ja niistä tuomittu ottaa aina riskin, johon sisältyy myös karkotus.

Vankien oloja on viime vuosina kohennettu rakentamalla kokonaan uusia rangaistuslaitoksia ja peruskorjaamalla vanhoja. Vankeinhoito ei suinkaan ole retuperällä ja vankien ihmisoikeuksista on pidetty kiinni.

Riihimäen vankilaa on viime vuosina peruskorjattu noin 30 miljoonalla eurolla. Perjantaina tuhotuissa selleissä oli moderni varustus, mukaanluettuna valtion kustantamat televisiot ja videot.

Kun järjettömän sekasotkun kustannusarvio aikanaan selviää ja korjaustöihin ryhdytään, hulinoitsijoiden kotiselleihin ei perusvarustuksen lisäksi ole syytä hankkia uusia televisioita ja videoita.

Vangeilla on toki oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia.

Päivän lehti

21.2.2020