fbpx
Uutiset

Vankilan henkilökunta pyörän selkään

 

Hämeenlinnan vankilan henkilökuntaa kannustetaan omaehtoiseen työssä jaksamisen ja fyysisen kunnon ylläpitämiseen. Pyöräily sopii mahdollisimman monelle ja on kaikille tuttu laji. Vankila ja pyöräliike Best Brakes kokeilevat yhteistyötä, jossa vankila on hankkinut kymmenelle työntekijälleen kesän ajaksi polkupyörän leasing-periaatteella.
 
– Vapaaehtoisille tehtiin kuntotestit ja kunto mitataan myös projektin loputtua, noin puolen vuoden päästä. Sitten nähdään, miten projektissa on onnistuttu. Kuntotestiin kuuluvat myös kehon ikä-mittaus sekä hapenottokyvyn mittaus, vankilan johtaja Samuli Laulumaa kertoo.
 
Polkupyörissä on mittari, joka mittaa paljonko projektin aikana on poljettu.
 
– Sen on tarkoitus olla kannustin. Ei kuitenkaan lähdetä valvomaan, tuleeko pyörän saanut työntekijä sillä töihin. Meiltä löytyy kyllä asianmukaiset peseytymismahdollisuudet, mitkä ovat ehdottomat työmatkapyöräilyä ajatellen, Laulumaa tarkentaa.
 
Vankilassa työ on usein henkisesti raskasta ja hyvässä fyysisessä kunnossa työssä jaksaa paremmin, etenkin kun työntekijöiden keski-ikä on koko ajan nousussa. Myös vuorotyö asettaa omat vaatimuksensa. Rikosseuraamusalan peruskoulutuksen pääsyvaatimuksiin kuuluu fyysisen kunnon mittaaminen, mutta työuran jatkuessa kunnon ylläpitäminen jää työntekijän omalle vastuulle.
 
– 95 prosenttia työhyvinvoinnista on työntekijän omissa käsissä, mutta työnantaja voi vaikuttaa loppuosaan ja tähän nyt pyrimme. Kutsuisin tätä ennaltaehkäiseväksi lääkkeeksi, Samuli Laulumaa sanoo.
 
Tanskasta ja Hollannista mallia
Kuntotestiin osallistujia sekä pyörää haluavia oli sen verran paljon, että jouduttiin turvautumaan arvontaan.
 
Yksi onnekkaista pyörän saaneista on vartija Anssi Laine. Hämeenlinnan Härmässä jalkapalloa pelaava mies tosin pyöräilee jo nyt työmatkat ympäri vuoden.
 
– Tämä on loistava mahdollisuus päästä kokeilemaan mitä uutta tekniikka on tuonut tullessaan polkupyöriin. Aion hakea pyöräni tämän viikon aikana, Laine sanoo.
 
Sekä Anssi Laine että Samuli Laulumaa peräänkuuluttavat parempia pyöräilyväyliä kaupunkiin.
 
– Suomessa ja Hämeenlinnassa voitaisiin tavoitella Hollannin ja Tanskan mallia, jossa pyöräily on selkeästi arkiliikuntaa. Hämeenlinnan ollessa kasvava alue, olisi tärkeää huomioida pyöräilymahdollisuuksien parantaminen. Myös liikuntareittien ympäristöön kannattaa panostaa.
Viihtyisyydellä on merkitystä, koska ihminen aistii ympäristöään eri tavalla pyörän satulasta, Samuli Laulumaa sanoo.
 
Ulkomailta löytyviä pyöräkaistoja hän pitäisi hyvänä ideana. 
 
Aika moni vankilan pihalla hyppää jo nyt pyörän selkään työpäivän päätyttyä.
 
 

Menot