Uutiset

Vankilan joulu on mahtava, mutta kipeä Vanki hiljentyy jouluna omaan selliinsä

– Joulu on mahtavaa aikaa vankilassa, huudahtaa vankilapastori Markku Yli-Mäyry kävelleessään työhuoneeseensa Hämeenlinnan vankilassa.

Puhetulva jatkuu. Yli-Mäyry kuvailee vankilan joulun olevan puhuttelevaa, koskettavaa aikaa. Silloin myös tuska ja kaipaus tiivistyvät. Tunnelma on lämmin.

– Joulu nostattaa monessa ihmisessä tunteita pinnalle, ja silloin heihin saa paremmin yhteyden. Olkoon ihmisellä kuinka kova historia takana, joulupäivän aamuna tullaan joukolla kirkkoon.

Vankilan joulu on niukka. Töitä ei jouluna tehdä, joten vangeilla on paljon vapaa-aikaa. Aattona joulupukki kiertää osastot keskusvankilassa, naisvankilassa ja vankisairaalassa. Joulupäivän aamuna järjestetään ehtoollisjumalanpalvelus.

Yli-Mäyry on vankilapastorina veteraani. Takana on yli 30 vuotta vankilatyötä. Hän sanoo, että jokaisesta ihmisestä löytyy jouluna lämpöä. Joulu on kuitenkin aikaa, jolloin sielunhoidolle on pohjaton tarve. Jouluviikolla Yli-Mäyryn pöydälle on kerääntynyt kasa sielunhoidollisia pyyntöjä. Niitä on ainakin 50.

– Usein pelkkä huomaaminen ja nähdyksi tuleminen riittää.

Yli-Mäyrylle on tärkeää kasvaa sielunhoitotyössä itse ihmisenä.

– Se on tämän työn jippo. Kun itse muuttuu, muuttuu myös katsojan peili. Toiselle ihmiselle pitää tarjota yhteys. Moni ihminen on menettänyt yhteyden itseensä.

Heikoissa elämä on väkevä

Yli-Mäyryn mukaan Hämeenlinnan vankilassa henkilökunta ja talon johto suhtautuvat hengellisiin asioihin positiivisesti. Se näkyy myös joulun tunnelmassa. Pastori itse on lähes joka joulu työmaalla, koska kokee sen tärkeänä.

– Papin tehtävä on olla läsnä ja läpinäkyvä. Täältä syvältä pitää olla innostunut ja nähdä jokaisen ihmisen kauneus, Yli-Mäyry kertoo, ja kädet huitovat sydämestä kohti kattoa.

Yli-Mäyry muistuttaa joulun sanomasta.

– Joulu tahtoo vapauttaa ihmisen. Heikoissa elämä on väkevä.

Nykyään puhutaan paljon toivottomista, epävakaista ihmisistä, joilla ei ole omaatuntoa. Vankilapastorin mukaan omatunto katoaa usein massaan, ja auktoriteetit pääsevät ohjailemaan ihmistä.

– Kun alkaa nähdä toivon, se parantaa ihmistä. Silloin hän ei enää suostu uhriksi vaan elämän ja omatunnon ääni alkaa ohjata elämää. Silloin voi ymmärtää, että aina voi aloittaa alusta.

Usein joulu on kaipauksen aikaa myös vankien perheille. Pastorin mukaan pahoista teoista ei voi syyttää perhettä, eikä perheiden tarvitse syyllistää itseään.

– Minkä yhteisö salaa, sen joku kärsii. Usein tunnetaakka siirtyy kaikista heikoimmalle. Se on raskas tehtävä, jota ihminen ei itse tunnista. Kysymys ei ole tahallisuudesta. Joku vain joutuu sen kantamaan.

– Jouluna joutuu olemaan itsensä kanssa. Monelle se tekee kipeää, eikä tunteita pääse purkamaan töihin tai kuntosalille, Hämeenlinnan vankilassa istuva Jalmari (nimi muutettu) kuvailee vankilan joulua.

Vankilassa joulu on hiljainen. Aattona sellien ovet ovat päivän auki ja kurinpitorangaistuksessa istuvat pääsevät muihin kerroksiin. Joulupäivänä ja tapanina sellien ovet ovat kiinni, eikä toimintaa ole.

Jalmari on istunut vankilassa ja laitoksissa useita jouluja. Lukumäärää hän ei muista, mutta Hämeenlinnan lisäksi hän on viettänyt jouluja Turun ja Helsingin vankiloissa.

– Hiljennyn jouluna omaan selliin. Kuuntelen klassista musiikkia ja luen runoja. Joulu on hyvää aikaa miettiä vuoden aikana tapahtuneita asioita, Jalmari kertoo.

Jalmarilla joulun ajan hiljentyminen kestää yli uuden vuoden.

– Nautin omasta rauhasta. Tapaninpäivänä minulla on vaimon kanssa perhetapaaminen.

Hän kuitenkin myöntää, että moni vanki ei koe joulua yhtä positiivisesti kuin hän. Myös siviilissä monella tuntuu olevan erityisesti joulun aikaan ongelmia päihteiden kanssa.

– Minulle sopii rauhallinen joulu, ja vietän sitä samalla tavalla myös siviilissä.

Jalmarilla on tapana osallistua vankilassa järjestettäviin hengellisiin tilaisuuksiin. Hän pitää joulupäivän jumalanpalvelusta tärkeänä hetkenä.

– Täällä joulun luo vankilapastori Markku Yli-Mäyry. Hän mahdollistaa vuorovaikutuksen ja luo mahdollisuuksia nähdä asioita eri tavalla.

Jalmari puhkeaa puhumaan vankilapastorista ja sanoo monen vangin kiitokset papille.

– Hän saa paatuneenkin hörhön ajattelemaan. Hänellä on myös aikaa keskustella rakentavasti.

Jalmari kehuu muutenkin Hämeenlinnan vankilan ilmapiiriä terveemmäksi kuin Helsingissä ja Turussa.

Joulun jälkeen Jalmarilla on muutaman kuukausi istumista jäljellä.

– Paluuta tänne ei sitten enää ole, hän hymyilee.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic