Uutiset

Vankilan värikartta on kaukana harmaasta

Oranssi-keltainen räsymatto heijastaa Kastellin ikkunan läpi suodattuvaa valoa ja suorastaan hehkuu aurinkoa. Tämä on tarkoituskin, myhäilee Vanajan avovankilaosaston vs. työmestari Raija Kirjavainen.

– Valitsin näyttelyyn ihan tarkoituksella värikkäitä töitä, ettei ole niin vankilan väristä, hän nauraa.

Palvelupiste Kastellissa on tämän viikon ajan esillä Hämeenlinnan vankilan alaisuudessa toimivan Vanajan avovankilaosaston kutomossa syntyneitä töitä. Mattojen, poppanaliinojen, ryijytaulujen ja pikkuisten silkkilankakorujen tarkoitus on ennen kaikkea esitellä avovankilan kutomon toimintaa.

– Kutomo ja ompelimo ovat olleet Hämeenlinnassa jo useita vuosia, mutta toimintaamme ei tunneta alueella juuri lainkaan. Kaikille tuntuu aina olevan uutinen, että teemme muun muassa tilaustöitä, Kirjavainen sanoo.

Ompelimon heiniä ovat Suomen vankiloiden trikoovaatteet ja esimerkiksi myyjäisiin menevät lastenvaatteet. 3-5 työntekijän vahvuinen kutomo sen sijaan tehdä paukuttaa kudonnaisia vaikka varastoon, jos tilaustöitä ei satu olemaan.

– Kovin nopeisiin projekteihin emme pysty. Onnellisinta olisi, jos asiakkaiksi löytäisivät sellaiset henkilöt, joilla on 10 vuoden sisustusprojekti meneillään.

Tavoitteena oma mallisto

Tällä hetkellä vangit tekevät yksilöllisiä töitä, joille ei kaksoiskappaleita löydy. Kirjavainen kuitenkin suunnittelee kutomolle omaa Paju-nimistä mallistoa, jonka poppanaliinoista ja seinävaatteista kurkkivat vienot pajunkissat.

– Tavoitteena on luoda selkeä perusmallisto, jota voitaisiin pitää yllä, vaikka kutojat aika ajoin vaihtuvatkin, Kirjavainen kaavailee.

Avovankilaosastolle tulee muun muassa vapautumistaan lähellä olevia vankeja. Kirjavaisen mukaan vangit viipyvät parista kuukaudesta pariin vuoteen. Lyhyttä tuomiota kärsivät eivät välttämättä kudo, vaan tekevät muita käsitöitä.

Kirjavaisen mukaan kutomoon on ”melkoinen seula” ja sinne päätyvät vangit ovat yleensä erittäin innostuneita työstään.

– Ikähaarukka on parikymppisistä eläkeikäisiin. Tässä jos missä on huomannut, ettei kenenkään kohdalla kannata heittää pyyhettä kehään: eräs tyttö oli aluksi kuin märkä rätti, mutta lähtiessään aivan innoissaan. Hän kertoi, ettei hänelle ollut kukaan koskaan sanonut, että hän osaa jotain. Hän osoittautui taitavaksi käsityöläiseksi, Kirjavainen kertoo.

– Vangit ovat jopa pikkutarkempia laadunvalvojia kuin minä.

Vanhat kuteet hyvään kotiin

Kastellin näyttely on avovankilaosaston kutomon ensimmäinen. Kastellissa on isojen töiden lisäksi esillä myös pikkuriikkisiä taidonnäytteitä. Ryijytaulut ja silkkilangasta kirjotut rintakorut ovat kutomon uusimpia kokeiluja.

– Korut on tehty historiallisessa museossa olevan korun mallin mukaan. Näitä on tarkoitus myydä museon myymälässä. Se onkin itse asiassa ainoa paikka, missä töihimme voi tutustua koska tahansa. Kutomoon tultaessa vierailusta on aina ilmoitettava etukäteen.

Avovankilan kutomossa loihditaan kodintekstiilejä paljolti lahjoituskuteista – ja myös asiakkaan omista materiaaleista. Vankilassa myös kokeillaan muun muassa sitä, miten paperinaru taipuu erilaisiksi tuotteiksi.

Kirjavainen kertoo monien iäkkäiden ihmisten olleen iloisia saatuaan kuteensa ”hyvään kotiin” ja ennen kaikkea käyttöön.

Päivän lehti

20.1.2020