Uutiset

Vankilaväen huolia kuunneltava

Vankilavirkailijoiden liitto järjesti torstaina poikkeuksellisen mielenilmauksen. Vartijat ja muut lakkoon osallistuneet virkailijat olivat työpaikoillaan, mutta eivät tehneet kolmeen tuntiin muita kuin lakisääteisiä töitä.

Vangit olivat lukittuina selleissään ja vankiloissa vallitsi ”linnarauha” kuten Riihimäeltä kertoi sikäläisen vankilan apulaisjohtaja Juhani Rimpinen.

Vankilalakko oli Rikosseuraamusviraston mukaan laiton, mutta siitä huolimatta työnseisaukselle herui ymmärrystä myös työnantajalta.

Rikosseuraamusvirasto toivoo lakkoilijoiden tavoin, etteivät vankilat joutuisi valtion kirstunvartijoiden uusien säästötoimien kohteeksi.

Lakko on aina väärä ase etujen ajamiseen. Rauhallisesti ja ilman merkittäviä haittoja sujuneen työnseisauksen perusteet ovat kuitenkin harvinaisen ymmärrettäviä.

Vankilavirkailijat peräävät korjausta myös palkkausjärjestelmäänsä, mutta lisärahan vaatiminen ei ole pääasia.

Vankilat ovat jo moneen kertaan kantaneet osansa valtion säästötalkoista. 1990-luvun lamavuosina vankilat joutuivat rajulle säästökuurille, jonka jälkiä paikataan yhä. Valtion uusin tuottavuusohjelma uhkaa leikata maasta 300 vankilavirkaa kuudessa vuodessa.

Ohjelmien taakse ei saa paeta, vaan vastuullisten on astuttava esiin. Valtiovarainministeriön ja oikeusministeriön on pystyttävä järkeenkäyvästi esittämään, miten vankeinhoidon työt järjestetään ja turvallisuus vankiloissa taataan, jos säästöihin päädytään.

Tuottavuuden parantaminen on perusteltua, löysät pitää ottaa pois sieltä missä niitä on, mutta vankiloista säästökohteita on ilmeisen vaikea löytää.

Ei ole valitettavasti näköpiirissä, että työ vankiloissa vähenisi. Vankien määrä on kasvanut tasaisesti jo useita vuosia. Vankilat ovat täpötäynnä. Onkin jo kysyttävä, mihin lisävangit majoitetaan, jos sellit loppuvat.

Vankeinhoidon vaatimukset ovat kasvaneet ja kasvavat yhä. Vangit ovat entistä huomattavasti useammin huumeidenkäyttäjiä, joiden kanssa työskentely on erittäin vaativaa ja myös vaarallista.

Rästiin jäävät ylityöt ja työuupumus ovat vankilaväen karua todellisuutta, jota valtiotyönantaja ei yritäkään kiistää.

Surkeat työskentelyolosuhteet ovat vankiloiden ikiaikainen ongelma, josta on päästy vain vähin erin ja pitkän odotuksen jälkeen, kun Venäjän vallan aikaisten vankiloiden tilalle on rakennettu uusia laitoksia, jotka kuitenkaan eivät nekään säily toimivina ilman jatkuvaa remontointia.

Jos halutaan, että vankila ei ole pelkkä rikollisten säilö, vaan entistä useammin myös rikoskierteen todellinen katkaisupaikka, on vankilaväen huolet otettava vakavasti.

Kuka tuntee ja tietää vankiloiden arkipäivän paremmin kuin ihmiset, jotka tekevät siellä päivittäin työtään?

Jos vankeinhoidon työntekijöiltä vedetään matto alta, on pelättävissä, etteivät tulokset ainakaan parane.

Mainos