Uutiset

Vantaa sai rukkaset kaupunginjohtaja Hellsténiltä

Vantaa alkaa olla pulassa, sillä mahdolliset kaupunginjohtajaehdokkaat kieltäytyvät yksi toisensa jälkeen. Nyt rukkaset kaupungille antoi Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Hellstén.

Vantaalaiset kertoivat kaupunginjohtaja Tapani Hellsténille, että myös Vantaalta löytyy vanhoja huonokuntoisia taloja kunnostettavaksi. Mieshän on tunnettu kiinnostuksestaan vanhojen talojen kunnostamiseen.

-Jopa Vantaanjoen varressa olisi kuulemma sellainen tarjolla. Lasten kanssa yhdessä päädyttiin kuitenkin siihen, että pysymme Hämeenlinnassa. Vantaan kaupunginjohtajan pesti olisi edellyttänyt muuttoa sinne.

Tapani Hellstén sanoo, että kaupunginjohtajan työ on pitkälle samanlaista johti sitten Hämeenlinnaa tai Vantaata.

-Kaupungin koolla ei ole niin väliä. Tietenkin Vantaalla olisi mielenkiintoisia kehittämishankkeita, onhan se osa pääkaupunkiseutua. Esimerkiksi lentoaseman aluetta kehitetään siellä voimakkaasti.

-Myös Hämeenlinnassa on paljon asioita, jotka ovat parhaillaan meneillään kuten moottoritien kattaminen. Se muuttaa kaupunkirakennetta paljon. Autotalohankekin on vaiheessa ja esimerkiksi Iittala Groupin kanssa neuvotellaan yhteistyöstä Iittalan kehittämiseksi.

Taloudessa valonpilkahduksia

Hellstén haluaa lisäksi nähdä, mihin nykyinen kuntarakennekeskustelu johtaa.

Vantaallakin on väitelty pääkaupunkiseudun kuntien yhdistymisestä. Espoon ja Kauniaisten irtisanouduttua hankkeesta pohdittiin Vantaan ja Helsingin liitosta. Vantaan kaupunginvaltuusto otti siihen kuitenkin kielteisen kannan.

-Nyt kantaani kysyttiin, sillä olen profiloitunut kuntarakenteen uudistamisen puolestapuhujana.

Kuntien vetovoimaisuutta mitatessa Hämeenlinna painii todella kovassa sarjassa. Sekin on yksi syistä, jotka pitävät Hellsténiä kotikaupungissa.

Sen sijaan kaupungin talouteen liittyy ongelmia.

-Onhan tilanne haasteellinen, mutta siinäkin on jo näkyvissä valoa.

Tuskin eläkevirka

Tapani Hellstén sanoo joutuneensa tekemään ikään kuin elämän välitilinpäätöksen pohtiessaan työpaikan vaihdosta.

-Se jää paljon positiivisen puolelle. Hämeenlinnasta olisi vaikea lähteä, kun on omakin historia täällä.

Hellstén sanoo silti, ettei ole ajatellut nykyistä työtä eläkevirakseen.

-Minulle ja Hämeenlinnalle lienee hyväksi, että jossain vaiheessa lähden muihin töihin, mutta juuri nyt ei ole sen aika.

Kaupunginjohtajan työ ei välttämättä ole se, mitä Hellstén tavoittelee.

-Tätä kokemusta voi varmasti hyödyntää myös muunlaisissa tehtävissä.

Kaikessa ei voi onnistua

Pääkaupunkiseudulla johtavien virkamiesten ja kuntapoliitikkojen toimintaan kuuluu myös paljon julkisuutta. Vantaan edellinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki (sd.) joutui eroamaan, koska hänen avioliiton ulkopuolinen suhteensa nousi julkisesti reposteltavaksi.

Jo sitä ennen kohua aiheutti se, että hän asui edullisesti vuokra-asunnossa, jonka omistava arkkitehtitoimisto on tehnyt kaupungille töitä.

-Tietty julkisuus kuuluu tähän työhön. Ei se minua pelota. Tosin Jukka Peltomäki ehkä on ollut tavallista mediaseksikkäämpi. Häntä on seurattu koko hänen uransa ajan.

Innoparkin ympärillä pyörinyt kiihkeä keskustelu ei Hellsténin mukaansa vaikuttanut hänen pohdintaansa.

-Kaikessa ei voi aina onnistua. Kritiikille pitää tässä työssä asettua alttiiksi. Tietenkin nykytiedon valossa toimisi toisin. Tästä on otettava opiksi. Ei siitä traumoja ole jäänyt.

Se Hellsténiä lämmittää erityisesti, että hän on saanut paljon yhteydenottoja kaupunkilaisilta, jotka ovat toivoneet hänen jatkavan työtään Hämeenlinnassa. (HäSa)