fbpx
Uutiset

Vantaan ex-kaupunginjohtaja vaatii hovioikeutta kumoamaan lahjustuomion

Törkeästä lahjuksen ottamisesta 2,5 vuoden vankeuteen käräjillä tuomittu Vantaan ex-kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki vaatii hovioikeutta kumoamaan lahjustuomion tiistaina Helsingin hovioikeudessa alkaneessa käsittelyssä. Peltomäen mukaan hän ei ole pyytänyt, ottanut vastaan saati hyväksynyt lahjoja tai muita etuja arkkitehtitoimiston omistajalta.

Käräjäoikeus päätyi viime kesänä eri tulkintaan. Sen mukaan Peltomäki pyysi ja hyväksyi itselleen ja lähipiirilleen lähes 270 000 euron arvosta etuja arkkitehtitoimiston omistajalta. Arkkitehtitoimisto toimi suunnittelijana tai konsulttina maankäyttöhankkeissa, joihin Peltomäki oikeuden mukaan vaikutti. Saaduilla eduilla ei kuitenkaan väitetty olleen vaikutusta kaavamuutosasioiden käsittelyyn.

Peltomäki kertoo valituksessaan, että oli velkaantunut takaussitoumusten vuoksi ja sai arkkitehtitoimiston omistajalta lainaksi rahaa jo ennen kuin hänet valittiin maankäytön ja ympäristön toimialaa johtavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi Vantaalle.

Syyttäjien mukaan arkkitehtitoimiston omistaja muun muassa lahjoitti Peltomäelle rahaa, maksoi tämän laskuja ja vuokrasi asuntoja markkinahintaa edullisemmalla vuokralla Peltomäelle ja tämän perheenjäsenille.

Peltomäen mukaan väitetyissä rahalahjoissa oli kyse lainoista, eikä tämä tiennyt perheenjäseniensä vuokrasuhteiden tai heidän yritykselleen annettujen lainojen ehdoista. Peltomäen mukaan asuminen ja lainoitukset liittyvät läheiseen ihmissuhteeseen, eivätkä hänen tehtäviinsä apulaiskaupunginjohtajana tai kaupunginjohtajana.Syyttäjät pitävät käräjätuomiota pääosin oikeanaJutun syyttäjät pitävät käräjätuomiota Peltomäen osalta pääosin oikeana ja viittaavat hovioikeudessa tuomion perusteluihin. Oikeus totesi tuomiossaan, että etuuksia ei ole annettu osapuolten ystävyyden johdosta vaan ne on annettu ainakin osaksi Peltomäen virka-aseman ja siihen liittyvien vaikutusmahdollisuuksien takia. Tuomioon käräjillä riitti, että oikeuden mukaan saadut edut olivat ulkopuolisen tarkastelijan näkökulmasta olleet omiaan vaikuttamaan virkatoimintaan.

Samassa kokonaisuudessa tuomittiin Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja miehiä käräjäoikeuden mukaan lahjonut arkkitehtitoimiston omistaja kahdesta törkeästä lahjuksen antamisesta. Kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen sai vuoden ja kahden kuukauden ehdollisen tuomion, ja arkkitehtitoimiston omistaja tuomittiin kahden vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen. Kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenkin valitti hovioikeuteen, mutta veti myöhemmin valituksensa pois. Arkkitehtitoimiston omistaja kiistää hovioikeudessa törkeät lahjusrikokset.

Asiasanat

Menot