Uutiset

Vantaan valinta kiinnostaa Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassakin seurataan poikkeuksellisen innokkaasti Vantaan kaupunginjohtajan valintaprosessia. Mielenkiinto johtuu erityisesti siitä, että myös Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Hellstén on vahvasti mukana mutkikkaaksi muuttuneen virantäytön pyörteissä.

Hänen takanaan on jo Vantaan mahtipuolue sosiaalidemokraatit, mutta Hellstén ei ole toistaiseksi omaa halukkuuttaan vahvistanut. Perjantain Hämeen Sanomissa hän sanoi miettivänsä ehdokkuuttaan viikonlopun ajan, eli vastauksen pitäisi tulla huomenna maanantaina.

Monivivahteinen valintaprosessi nytkähti liikkeelle, kun Vantaan kaupunginjohtajaksi valittu Jukka Peltomäki (sd.) menetti muutamassa viikossa luottamuksensa ja erosi hoidettuaan virkaa vain kuukauden päivät. Julkinen hakukierroskaan ei tuonut ehdolle varteenotettavia nimiä, ja niinpä kaupungin ykkösnimeä etsitään hakijakaartin ulkopuolelta, mikä ei menettelynä ole ollenkaan outo keskeisiä virkamiespaikkoja täytettäessä.

Demareiden ykkösehdokas, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Kari Nenonen kieltäytyi kunniasta, vaikka hän olisi saanut taakseen myös Vantaan kokoomusvaltuutetut. Nenosen haluja lannisti muun muassa se, että Vantaan kaupungin talous ui syvissä vaikeuksissa lähes miljardivelkoineen. Niinpä demareiden oli pakko vaihtaa hevosta, ja he markkinoivat nyt ykkösehdokkaanaan Tapani Hellsténiä.

Hänelle on takanaan pitkä ja monipuolinen virkaura ja erityistä näyttöä myös kuntaliitoksesta, joka pääkaupunkiseudulla ei ole edennyt piiruakaan paljolti juuri Vantaan vastahangan takia.

Mikäli hän suostuu tehtävään ja saa myös Vantaan valtuustossa enemmistön taakseen, Hämeenlinnassa ollaan uudessa tilanteessa. Edessä olisi uuden kaupunginjohtajan valinta vielä nykyisen valtuuston toimikautena. Kuntavaalithan ovat vuoden päästä ja uusi valtuusto aloittaa vuoden 2013 alussa.

Uutta Hämeenlinnaa on jo muutaman vuoden ajan johdettu kahden kaupunginjohtajan voimin. Ykköspaikka on sosiaalidemokraatti Hellsténillä ja apulaiskaupunginjohtajana on kokoomustaustainen Juha Isosuo.

On ilmeistä, että mikäli Tapani Hellstén valitaan Vantaan johtoon, Hämeenlinnassa alkaa välittömästi keskustelu siitä, tarvitaanko 67 000 asukkaan kaupungissa kahta kaupunginjohtajaa. Monessa kaupungissa, myös Hämeenlinnaa suuremmissa, tullaan toimeen yhdellä kaupunginjohtajalla. Kaupungin talous ei ole kovin vahva, joten on tarpeellista, että jokaisen avoimeksi tulevan viran täyttöä on mietittävä tarkasti, eivätkä johtajaviratkaan tee tässä poikkeusta.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston nykyisillä voimasuhteilla uusi kaupunginjohtaja tuskin olisi sosiaalidemokraatti. Demareilla on 59-jäsenisessä valtuustossa 20 paikkaa ja vasemmistoliitolla kaksi. Valtuusto on vankasti porvarienemmistöinen, eli sosiaalidemokraatit todennäköisesti menettäisivät ykköskaupunginjohtajan.