Uutiset

Vantaanjoen tulviin varauduttava tyhjentämällä kellarit

Vesi ei vielä tulvi yli uoman Vantaanjoessa, mutta Riihimäen vesilaitos varoittaa jo erityisesti Peltosaaressa asuvia vaarasta. Jos lumen sulaminen jatkuu vauhdikkaana ilman yöpakkasia ja jos päivällä sataa, joen uoma ei enää riitä vesimassalle.

– Tulvarajaa ei vielä sentään hätyyttellä. Veden korkeus oli maanantaina iltapäivällä 86,72 senttiä, kun tulvaraja on 87,35, kertoo Riihimäen vesihuoltoliikelaitoksen johtaja Jarmo Rämö.

Ennusteiden mukaan Vantaanjoen vesi kipuaa lähelle tulvarajaa vasta ensi viikon lopulla, mutta ennuste muuttuu säiden ja lumen sulamistahdin mukaan.

Lattiakaivot umpeen
Jos vesi nousee, Peltosaaressa erityisesti Muuntajankadun omakotitaloissa ja Saturnuksenkadun kerrostaloissa joudutaan tyhjentämään kellareita. Veden pääsyä kellaritiloihin voidaan torjua ennalta, jos kellarikerroksen viemärikaivot tulpataan. Kaivon ritilän alle laitetaan tiivis kumi tai muovi. Ritilä pönkätään paikalleen katon ja lattian välisellä tolpalla.

Kellariin päässyttä vettä varten asukkaiden kannattaa varautua uppopumpuin, sillä tulvan aikana palokunta on ylityöllistetty eikä ehdi kaikkiin kohteisiin välittömästi.

Ohijuoksutuksilta ei vältytä
Riihimäen Vesi on joutunut jo nyt käyttämään jätevedenpuhdistamolla ohijuoksutuksia. Tähän mennessä on koko puhdistusprosessin ohi laskettu 450 kuutiota jätevettä ja esikäsiteltyä ja -selkeytettyä vettä 200 kuutiota.

– Määrät ovat pieniä, sillä jätevedenpuhdistamo käsittelee nyt jo 37 000 kuutiota jätevettä vuorokaudessa. Pystymme käyttämään biologista puhdistusprosessia tällä teholla jonkin aikaa, mutta kova kuormitus laskee haitallisesti biologisen massan lämpötilaa. Massa on pidettävä toimintakunnossa, joten puhdistamon kuormitusta on säädeltävä, kertoo Jarmo Rämö.

Pumput valmiina
Kesän 2004 rankkasateiden aiheuttamat tulvat vauhdittivat Riihimäellä tulvan torjuntaa. Nyt niin vesihuoltolaitos kuin Riihimäen Vesi ovat varatuneet kevättulvaan. Jarmo Rämö kertoo pelastuslaitoksella olevan pumppukalustoa ja kaupungin olevan valmis pahimmassa tapauksessa katkaisemaan katuja siltarumpujen kohdalta joen virtausta helpottaakseen.

Jätevedenpuhdistamon kapasiteetti joutuu äärirajoilleen kovilla sateilla ja sulavesien aikaan. Vaikka Riihimäellä korjataan vuosittain sekaviemäreitä, puhdistamolle johdetaan edelleen runsaasti sadevesiviemäreiden keräämää vettä. Kaupungin koko viemäriverkoston uusiminen erillisiksi hulevesi- ja jätevesiverkostoksi kestää vielä parikymmentä vuotta.

Tulvatilanteissa joudutaan kuitenkin jo vuonna 2015 ohijuoksuttamaan jätevedenpuhdistamolla nykyistä huomattavasti vähemmän käsittelemättömiä vesiä. Riihimäen jätevedenpuhdistamon saneeraus ja laajennus tehostaa laitoksen kapasiteettia ja puhdistuskykyä. Uusittu laitos valmistuu vuoden 2014 loppuun mennessä.(HäSa)

Menot