fbpx
Uutiset

Vapaavuori ihmettelee blogissaan hallituksen kritiikkiä – kertoo Helsingissä olevan maan paras ruohonjuuritason koronatuntemus

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palasi lauantaina blogissaan aiemmin viikolla ilmenneisiin ristiriitoihin hallituksen kanssa.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori jatkoi hallituksen haastamista blogikirjoituksellaan, vaikka tarjosi myös yhteistyön kättä. Kuva: Arttu Laitala
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori jatkoi hallituksen haastamista blogikirjoituksellaan, vaikka tarjosi myös yhteistyön kättä. Kuva: Arttu Laitala

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuori (kok.) kertoi blogissaan lauantaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) jopa maalittaneen pääkaupunkiseutua uhkaamalla seurauksista, jos riittäviä koronatoimia ei oteta käyttöön.

Vapaavuoren mukaan ei ole selvää, mitä ne koronatoimet olisivat olleet, joita Helsingin olisi tullut tehdä. Hän toteaa, että pääkaupunkiseutu on koko ajan toiminut hallituksen hybridistrategian toimenpiteiden mukaan.

– Viestittäessään epämääräisesti, että pk-seudulla olisi tullut tehdä enemmän, kuiskuttelijat itse asiassa siis kehottivat toimimaan hallituksen linjausten vastaisesti. Jos joissain hallituspiireissä kuitenkin ajateltiin näin, silloin hallituksen olisi pitänyt muokata ja tiukentaa strategiaansa ja kommunikoida tästä selvästi, Vapaavuori kirjoittaa.

Jätti neuvottelun Kiurun kanssa väliin

Vapaavuori sai kritiikkiä siitä, ettei osallistunut tiistaina ministeri Kiurun järjestämään verkkokokoukseen. Vapaavuoren mukaan kutsu aamun kokoukseen tuli edellisiltana myöhään.

Kiuru oli maanantaina vaatinut Uudeltamaalta lisätoimia.

Myöhemmin tällä viikolla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on tiukennettu koronarajoituksia.

Yleisötilaisuuksiin ei oteta yleisöä ja toisen asteen koulutus siirtyy etäopetukseen. Lisäksi harrastustoiminta on pitkälti tauolla muilla kuin pienillä lapsilla.

Vapaavuori ojentaa blogissaan yhteistyön käden. Hän lainaa presidentti Sauli Niinistön ajatusta “Parhaalta tuntuisi, jos ratkaisuja haettaisiin nyt yhdessä”.

– Presidentti kurkottaa näkemyksellään selkeästi ja viisaasti askelta pitemmälle: Hänen viestinsä on, ettei pitäisi tyytyä pelkkään keskusteluun, vaan tavoitteena tulisi olla yhteisten ratkaisujen hakeminen. Yhdyn vahvasti tähän mielipiteeseen, toteaa Vapaavuori.

Helsingissä koronatietoa

Pormestari muistuttaa, että Helsinki ja Uusimaa ovat kärsineet kovimmin koronaviruksesta.

Kolikolla on kuitenkin kääntöpuoli, kokemuksen kertyminen.

– Meillä on tämän maan ylivoimaisesti paras tuntuma siihen, mitä koronan torjuminen ja sen kanssa eläminen käytännön arjessa tarkoittaa, kertoo Vapaavuori.

Hän on valmis keskustelemaan hallituksen kanssa, miten tätä kokemusta voitaisiin hyödyntää koko koronakriisin torjumisessa.

Vapaavuori on pettynyt siihen, ettei Helsingin oppien kuunteleminen ole tähän mennessä hallitusta kiinnostanut.

Menot