Uutiset

Vapaavuori Ylelle: Soten kaatuminen yhä lähempänä

Helsinki
04.06.2018, 22:39

Kotimaa

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ei usko hallituksen sote-uudistuksen toteutumiseen. Hän viittaa perustuslakivaliokunnan ja valtiovarainvaliokunnan kriittisiin lausuntoihin uudistuksesta sekä talouspolitiikan asiantuntijoiden sotea kohtaan esittämään kritiikkiin.
– Eihän tähän usko kukaan muu kuin ehkä muutama siellä hallituksessa enkä ole heistäkään ihan varma. Kyllä tämä on yhä lähempänä kaatumista, Vapaavuori sanoi Ylen A-studion haastattelussa.
Vapaavuoren mukaan kuluneen vuoden aikana on käynyt yhä ilmeisemmäksi, että sote-uudistus ei toteuta tavoitteitaan kustannusten hillinnän eikä myöskään terveyspolitiikan osalta.
Hän ei säästellyt sanojaan arvioidessaan kokoomuksen toimintaa sote-kysymyksessä.
– Kokoomus on tässä matkan varrella myynyt jo melkein kaikki periaatteensa niin valtiotalouden vastuullisen hoidon, niin kaupunkien kuuntelemisen kuin hyvän lainvalmistelunkin osalta. Jäljelle on jäänyt vain valinnanvapaus, ja siitäkin on vain rippeet jäljellä.
Vapaavuori uskoo, että uudistuksen viimeaikainen kompastelu saattaa johtaa siihen, että yhä useammat puolueen kansanedustajista kääntyvät uudistuksen vastustajiksi.
Vapaavuori aikoo mennä kokoomuksen puoluekokoukseen ensi viikonloppuna Turussa. Hän ei usko että sotesta kokouksessa kovinkaan vilkkaasti keskustellaan.
– Todennäköisintä on se, että kiusallisesta aiheesta ei haluta paljon keskustelua käydä.

Illuusion varassa

Vapaavuoren mukaan Suomessa on rakennettu illuusio siitä, että maan sote-järjestelmä olisi perustavalla tavalla viallinen. Vapaavuoren mukaan asia on päinvastoin: Suomen järjestelmä on yksi maailman parhaimmista ja kustannustehokkaimmista.
Vapaavuoren mukaan nyt tekeillä olevaa jättireformia ei tarvita. Hän myöntää, että Suomen järjestelmissä on ongelmia, kun jotkin yksittäiset kunnat eivät selviä velvoitteistaan ja kun hoitoon pääsyssä on myös paikoin vaikeuksia.
– Nämä ovat täsmäongelmia ja täsmäongelmiin pitäisi löytää täsmäratkaisuja.
Kaikkein isoin ongelma sote-uudistuksessa on Vapaavuoren mielestä se, että nykymaailmaan eivät sovi nyt viritellyn kaltaiset jättireformit.
– Olisi sen sijaan pitänyt mennä pienin askelin oikeaan suuntaan eikä ryhtyä tällaiseen jättimäiseen reformiin, jonka aidot motiivit ovat kaiken lisäksi osin valtapoliittisia ja osin ideologisia.

Valmista vasta syksyllä?

Jos sote-uudistus ylipäänsä onnistuu, Vapaavuori arvioi lakien valmistuvan vasta syksyllä.
– Tämä jäljellä oleva neljä viisi viikkoa, ennen kuin kesä todella koittaa, on auttamatta liian lyhyt aika, hän laskee.
– On täysin mahdotonta ajatella, että kaikkien näiden aika vakavien moitteiden jälkeen, mitä perustuslakivaliokunta antoi, pystyttäisiin muutamassa viikossa yhtäkkiä korjaamaan ne noin parikymmentä muutosvaadetta, mitä perustuslakivaliokunta on antanut.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic