fbpx
Uutiset

Vapaudesta on tullut kuntosalien kilpailuvaltti

Kun kuntosaliyrittäjiä pyytää listaamaan omia kilpailuvalttejaan, mainitsevat monet heti alkumetreillä jäsenmaksuttomuuden.

– Se on yksi meidän parhaista valteista. Ei jäsenmaksuja, ei sitoutumista, sanoo Anastacium kuntoilukeskuksen kuntosalivastaava Martti Taskinen.

Erityisesti isot kuntosaliketjut suosivat käytäntöä, jossa uusi asiakas maksaa aloittaessaan yhden, mahdollisesti kahden vuoden jäsenmaksun. Sopimuksesta irtautuminen on lähes mahdotonta. Kuukausimaksut rullaavat, vaikka kuntoilija makaisi sängyssä kädet ja jalat kipsissä.

– Ymmärrän, että työnantajalle viedään sairastumisesta lääkärintodistus, mutta meille riittää asiakkaan sana. Meillä ei ole jäsenmaksua, ja sairaana olon aika lisätään kortin voimassaoloajan loppuun, sanoo Kuntosali 10-kunnon yrittäjä Kari Vatjalainen.

Piukat paikat ja kovat kundit -kuntosalin omistajan Marjo Eskolan mielestä “jäsensalit” ovat suorastaan liikuntaa haittaavia.

– Jos olet opiskelija tai sinulla on pieniä lapsia, on sula mahdottomuus käydä salilla 3-4 kertaa viikossa. Liikkumisesta tulee stressi!

Salien lukumäärä vakaa

Hämeenlinnassa toimii tällä hetkellä seitsemän kuntosalia, joista kahdella on kaksi eri toimipaikkaa. Määrä on pysynyt pitkään samana, mikä Taskisen mielestä kertoo kysynnän ja tarjonnan olevan melko hyvässä tasapainossa.

– En sanoisi, että kilpailemme asiakkaista. Olemme samaa kastia, jonka kilpailija on lähinnä laiskuus.

Eskola sanoo salien välistä kilpailua olevan tällä hetkellä sopivasti.

– Mutta, jos kaupunkiin tulee vielä joku isompi kuntokeskus, niin sitten varmaan alkaa tapahtua niin sanottuja putoamisia.

Vatjalaisen mielestä kilpailua pehmentää myös se, että salit ovat erikokoisia ja tarjoavat erilaisia liikuntamahdollisuuksia. Isoilla saleilla muun muassa jumpataan ja tanssitaan, Vatjalainen itse keskittyy fysioterapiaan ja “perinteiseen kuntosalitouhuun”.

– Meidän vakioasiakkaista osalle tämä on harrastus, osalle elämäntapa. Joillakin punttisali liittyy jonkin urheilulajin treenaamiseen.

Liikuntasetelit tuovat asiakkaita

Jos kuntosaliyrittäjiltä kysytään, on ihmisten käyttäytyminen lähes liikuttavan ennustettavaa. Keväällä haetaan uimarantakuntoa, syksyllä tullaan pimeyttä ja kylmää pakoon. Tammikuussa joulusyömingit sekä uudenvuoden lupaukset aiheuttavat oman piikkinsä asiakasmäärissä.

– Jos ihmiset eivät käy kuntosalilla tammikuussa, silloin ne eivät käy koskaan, nauraa 20 vuotta alalla ollut Eskola.

Kari Vatjalainen muistaa parin vuoden takaisen taantuman aiheuttaneen pienen notkahduksen kuntoilijamäärässä, mutta tänä syksynä into käydä salilla on hänen mukaansa kasvanut ilahduttavasti.

– Yksi viime aikojen hyvä juttu ovat olleet liikunta- ja virikesetelit. On todella hienoa ja viisastakin, että yritykset satsaavat tällä tavalla työntekijöihinsä. On halvempaa pitää heidät kunnossa kuin maksaa sairaslomasijaisista.

Yrittäjät ovat hyvin tietoisia, että Hämeenlinnasta löytyy asiakkaita vaikka useisiin uusiin kuntosaleihin, jos vain ihmiset saisivat itsensä ylös kotisohviltaan.

– Kannattaa kierrellä katsomassa kertamaksulla, mistä se oma juttu löytyy, ehdottaa Eskola. (HäSa)

Menot