fbpx
Uutiset

Vapauttaminen voi nipistää valikoimaa

Mitä, jos alkoholin myynti vapautettaisiin valtiolliselta monopolilta? Näin tehtiin Yhdysvaltojen Washingtonin osavaltiossa kansanäänestyksen jälkeen ja yksityistämisen seuraukset yllättivät kuluttajat.

– Alkoholin hinta nousi ja kuluttajien tuotevalikoima supistui, kertoo Yhdysvaltojen Alkon NABCA:n viestintävastaava Steven L. Schmidt.

Lisäksi myös alkoholihaitat kasvoivat. Schmidt korostaa, että alkoholi ei ole mikä tahansa tuote. Vapaan kilpailun säännönmukaisuudet eivät päde kuten monissa muissa tuotteissa.

YHDYSVALTALAISIA ja kanadalaisia alkoholiyhtiöitä edustavien yhdistysten johtajia sekä pohjoismaisten alkoholiyhtiöiden johtajia on Alkon vieraana Suomessa. Maat tekevät säännöllistä yhteistyötä alkoholipolitiikassa ja keskustelevat alan kehityksestä.

Sekä Pohjoismaissa että Pohjois-Amerikassa alkoholipolitiikka perustuu rajoituksiin.

– On hyvä ymmärtää, että on muitakin vastuullisia maita, joiden järjestelmä perustuu kontrollointiin. Tiedetään, että alkoholin saatavuus ja hinta vaikuttavat eniten kulutukseen, sanoo Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen.

Korhonen muistuttaa, että Alkossa suomalaisille on tarjolla 600 erilaista viiniä. Yksityistäminen voisi supistaa suomalaistenkin valinnanvaraa.

– Kontrollijärjestelmissä pystytään parhaiten seuraamaan, mitä alkoholin kulutuksessa tapahtuu ja reagoimaan muutoksiin nopeasti. Jos alkoholin vähittäismyynti yksityistettäisiin, muutoksia ei olisi niin helppoa seurata, Schmidt perustelee.

Suomessa rajoitetaan alkoholin vähittäismyyntiä, Yhdysvalloissa myös tukkumyyntiä ja tuotantoa.

YHDYSVALLOISSA ja Kanadassa rajoitukset vaihtelevat osavaltioittain. Esimerkiksi Indianassa ja Texasissa sunnuntaimyynti ei ole sallittua ja Coloradossa ruokakaupoissa saa myydä korkeintaan 3,2-prosenttista olutta. Yhdysvalloissa suurimmassa osassa osavaltioita viiniä myydään ruokakaupoissa.

Yhdysvalloissa alkoholia saa ostaa vasta 21-vuotiaana, ikärajaa korotettiin presidentti Ronald Reaganin aikana.

Mainonta puolestaan on Suomea vapaampaa.

Asiasanat

Menot