fbpx
Uutiset

Vapise CIA, täältä tulee kirje

Riikka Mäntyneva

Euroopassa on jo parin viikon ajan kohkattu siitä, ovatko Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n vankilennot Irakista ja Afganistanista Kuubaan tehneet välilaskuja Euroopan kentille.

Nyt myös EU on päättänyt lähestyä Yhdysvaltoja kirjeitse ja pyytää selvitystä mahdollisiin vankilentoihin.

Suomi on liittynyt huolestuneiden joukkoon ja tutkinut yhden vuoden 2003 keväällä Helsinki-Vantaalla käyneen rahtikoneen edesottamuksia.

Suomeen lennosta jääneiden dokumenttien mukaan kyseessä oli suurlähetystölle rahtia tuonut kone, jota myös CIA on joskus vuokrannut tarpeisiinsa. Kone tuli Saksasta ja jatkoi pian matkaansa Tukholmaan.

Itse en ainakaan jaksa uskoa, että rahdin joukkoon, pitkin Eurooppaa mutkittelevalle reitille olisi otettu mukaan vankeja, kun paljon suorempiakin reittejä on olemassa.

Ja entä jos olisikin, niin mitä sitten? Millä sen enää todistaa ja mitä Suomi sille mahtaa? Ilmailulaitoksella ei ole oikeuksia tutkia koneiden sisätiloja, vaan sen on luotettava annettuihin tietoihin.

Sitä paitsi CIA ja Yhdysvallat taatusti vapisevat, pyytävät nöyrästi anteeksi ja lupaavat oitis parantaa tapansa, jos virallinen Suomi käyttää järeintä asettaan eli nuhtelee ja esittää paheksuntansa tai peräti syvän paheksuntansa.

Kohu on kaiken kaikkiaan käsittämätön ja auttamattomasti myöhässä.

Se ei voi olla kenellekään uutinen, että Yhdysvallat on lennättänyt vangitsemiaan Taleban-sissejä ja al-Quidan jäseniksi epäiltyjä Kuubaan Guantanamon tukikohtaan.

Näillä lennoilla koneet ovat todennäköisesti tehneet myös välilaskuja, sillä lentomatka Afganistanista ja Irakista toiselle puolella maapalloa on varsin pitkä.

Suurin osa kuljetuksista tapahtui jo kaksi, kolme vuotta sitten. Miksi lentoja ei estetty tuolloin, vaan eurooppalainen valtio toisensa perään ilmoittaa vasta nyt selvittävänsä asiaa?

Siksi, että joku on päästänyt liikkeelle huhun, että lennoilla olisi kuulusteltu vankeja kielletyin keinoin eli suomeksi sanottuna tehostettu kyselyä kidutusmenetelmin.

Eurooppalaiselle hipiälle on liikaa, jos omalla lentokentällä käy kone, joka kuljettaa vastentahtoisesti koneeseen lastattuja ja kenties huonosti kohdeltuja vankeja.

Sen sijaan voimme ilmeisesti ilman suuria omantunnontuskia katsoa vierestä sitä, että maailmanpoliisi Yhdysvallat pitää vuosikausia satapäisen joukon vankeja Guantanamon epäinhimillisissä olosuhteissa ilman oikeudenkäyntiä.

Miksi EU ei ole nostanut vankileiristä ja siellä tapahtuvasta kidutuksesta hirveää meteliä, vaikka ihmisoikeusjärjestöt ovat asiasta useaan otteeseen raportoineetkin?

Näyttää vahvasti siltä, että on helpompi haukkua häntää, kuin itse koiraa. Sitten on hyvä olla tyytyväinen, että on tehnyt asialle jotakin.

riikka.mantyneva@hameensanomat.fi

Menot