fbpx
Uutiset

Vapo ja hollantilaisyhtiö yhdistävät voimansa kasvualustabisneksessä - "Meidän pitää muuttua yhtiönä aika lailla"

Keskellä kuumaa ilmastonmuutoskeskustelua Vapo uskoo kasvualustabisnekseen.Yhtiökertoi tiistaina, että Vapon Grow&Care-divisioona ja hollantilainen BVB Substrates yhdistävät voimansa muodostaen Euroopan suurimman kasvualustayrityksen Kekkilä-BVB:n.

Vapon tulevaisuuden suunnasta on puhuttu viime vuosina paljon. Tiistain yhdistymisuutinen loksautti uuteen asentoon ison palasen yhtiöstä. Vapon toimitusjohtajan Vesa Tempakan mukaan Kekkilä-BVB:llä on noin kymmenen prosentin siivu Euroopan kasvualustamarkkinasta.

Kasvi hakee ravinteensa kasvualustan kautta. Koti- ja ammattikäytön tarpeet ovat kuitenkin varsin erilaiset.

– Kun haluat kasvattaa kotona vaikka tomaatteja ja menet ostamaan multasäkin, joka on erityisesti vaikka tomaatin kasvattamiseen, se on kasvualusta. Ammattimaisessa toiminnassa halutaan tietylle tomaatille tietynlainen kasvualusta, Tempakka avaa.

Uuden yhtiön pro forma -liikevaihto on noin 240 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa työskentelee noin 500 ihmistä. Vuonna 1908 perustettu BVB Substrates B.V on hollantilainen perheyhtiö, jonka van Buurenin perhe omistaa. Uuden yhtiön osakkeista Vapo omistaa 70 prosenttia ja van Buurenien sijoitusyhtiö 30 prosenttia.“Vapo käy läpi isoa muutosta”Toimitusjohtaja Tempakan mukaan Vapo käy läpi isoa muutosta.

– Meidän pitää muuttua yhtiönä aika lailla, Tempakka sanoi STT:lle.

Aikoinaan Vapo kasvoi ja profiloitui vahvasti energiaturveyhtiöksi. Polttoturve on yhä iso osa Vapon liiketoimintaa, vaikka sen osuus Vapon bisneksessä on jo pienentynyt huomattavasti. Tempakka ennakoi, että 2030 polttoturpeen osuus on alle 10 prosenttia liikevaihdosta.

Turpeen poltto on kestoaihe poliittisessa kädenväännössä.

– Kun fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenee, myös energiaturpeen käyttö vähenee, se on selkeätä. Meidän pitää silloin löytää muita käyttömuotoja meidän raaka-ainevaroille ja osaamiselle, Tempakka sanoi.

Tempakka näkee kasvualustabisneksen olevan trendin toisella puolella. Ilmasto lämpenee, makeasta vedestä on yhä laajemmin pulaa ja väestö kasvaa maailmassa. Kasvualustoille on kysyntää.

– Ammattikasvattaminen erinäköisissä kasvihuoneolosuhteissa tulee enemmän ja enemmän mielenkiintoiseksi. Siellä pysytään säästämään vettä ja toimimaan mahdollisimman tehokkaasti, Tempakka sanoi.

Käytettiin turvetta polttoon tai kasvualustoihin, ovat turpeen nostoperiaatteet pääasiassa samat.

– Olemme tehneet ympäristö- ja vesiensuojelussa paljon töitä viime vuosien aikana. Menemme vain ojitetuille soille, emme koske tänä päivänä ollenkaan luonnontilaisiin soihin, Tempakka sanoi.


Asiasanat

Menot