Kolumnit Uutiset

Vappujuhlaan on monta syytä

Vappu on työväen ja ylioppilaiden oma juhlapäivä. Vapun tunnistaa simasta ja ylioppilaslakeista. Juhlaa viettävät kuitenkin kaikki ihmiset, koulutustaustastaan huolimatta.

Lapsena päivässä olivat parasta värikkäät ja suuret heliumpallot. Ne olivat niin kivoja, että säilytin niitä huoneeni nurkassa seuraavaan jouluun asti.

Nuorille vappua edeltävä huhtikuun viimeinen päivä tuntuu olevan se todellinen juhlapäivä. Silloin heitä näkee kaupungilla suurin joukoin juhlahumussa.

Jos ei ole vielä valmistunut ylioppilaaksi tai ei opiskele lukiossa, voi vapulle keksiä oman merkityksensä. Se voi olla myös alkavan kesän juhla.

Monina vuosina on voinut illallakin juhlia shortsit jalassa ja ilman pipoa tai paksua takkia. Se ei taida olla mahdollista tänä keväänä, mutta juhlaa kannattaa silti viettää ulkona, jos sää sen vain sallii.

Vappuun kun kuuluu olennaisesti kauniin keväisen luonnon ihasteleminen.

Jos lämpötila kohoaa plussan puolelle, olisi hienoa viettää puistopiknikkiä mansikoiden ja kuohuviinin kera. Valkolakkia en omista, ellen sitten osta ammattilakkia tämän kevään valmistujaisiini.

Vappu on tarkoitettu ylioppilaiden juhlaksi, mutta kyllä kaikilla opiskelijoilla on oikeus juhlia pitkää opiskeluvuottaan hattuun katsomatta. Kaikki koulutyöni ennen valmistumista ovat ohi, joten tänä keväänä on ehdottomasti syytä juhlaan.

Vapustakin on saatu erittäin kaupallinen juhla. Turhaa tavaraa ja koristeita myydään joka lähtöön. Tämä on kuitenkin juhla, johon kaupallinen turhuus sopii. Päivä on siinä mielessä ainoa laatuaan.

Juhliminen ei onnistu ilman värikkäitä hassuja tavaroita. Kannattaa hankkia myös puhalluspillit ja muut melun aiheuttajat, jotta pääsee varmasti oikeaan juhlatunnelmaan.

Ei vappu olisi vappu ilman pahvihattuja ja spray-serpentiiniä.

Kun keskustaan menee juhlapäivän jälkeisenä aamuna, on tori kuin pommin jäljiltä. Värikästä roskaa on joka paikassa, ja kivetyskin on värjäytynyt vappuväreistä siniseksi.

Vaikuttaa siltä, että yhtenä päivänä vuodesta millään ei ole mitään väliä. Vastuu katoaa jonnekin ja sotkemiselle on suorastaan tarve. Ehkä se on hetkellisesti sallittua, kunhan jää vain yhteen päivään.

Tänä vuonna toukokuun ensimmäinen on yksi suosikkipäivistä, sillä se osuu keskelle työviikkoa. Vappupäivä katkaisee mukavasti kiireisen arjen, joten työväellä on syynsä juhlia.

Vapputapahtumia järjestetään ympäri Suomea. On monipäiväisiä konsertteja, jotka täyttävät festivaalien mittaluokat.

Päivä muistuttaa hieman juhannusta juhlimis- ja juomiskulttuurin takia. Rauhallisestikin voi yrittää ottaa, vaikka sitten sen puistopiknikin merkeissä.

Kaikki ovat käyneet koulunsa omalla tavallaan, joten jokainen on ansainnut juhlansa. Kunhan simat on pullotettu ja munkit paistettu, voi vaihtaa huoletta vapaalle.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic