fbpx
Uutiset

Varaa vartti kalenterista vain hengittämiseen

Stressi kipristää vatsan mykkyrälle. Hartiat pingottuvat, huimaa. Otsa on kurtistunut huolesta kasaan. Päätösten tekeminen ei tahdo sujua.

Stressaantunut henkilö hengittää usein nopeasti rintakehän yläosalla, sanoo stressinhallinta- ja hyvinvointiterapeutti Carina Granö-Träskelin.

– Mutta jo kolme syvää uloshengitystä auttaa kehoa rauhoittumaan.

Granö-Träskelinin mukaan syvään hengitellessä on itse asiassa mahdotonta kokea kiirettä.

– Kun keskittyy vain yhteen asiaan, eli tässä tapauksessa hengitykseen, kehon lisäksi myös mieli rauhoittuu.

Granö-Träskelin näyttää neljä liikettä, jotka perustuvat qigongiin, ikivanhaan kiinalaiseen meditaatio- ja liikuntamuotoon.

Liikkeet paitsi rauhoittavat, myös lisäävät istumisesta kangistuneen selän ja niska-hartiaseudun liikkuvuutta.

Ristikkäisliike puolestaan aktivoi aivopuoliskojen välisiä yhteyksiä.

Syvään hengitykseen tottumattomalle harjoitukset saattavat aiheuttaa ensin huimausta. Silloin Granö-Träskelin kehottaa istahtamaan hetkeksi, hengittämään normaalisti ja jatkamaan harjoitusta sen jälkeen.

– Hengitykseen kyllä tottuu vähitellen.

Monelle kellon kanssa kilpaa rientävälle ajan ottaminen pelkkään hengittelyyn tuntuu typerältä ajatukselta.

– Vanha viisaus kuitenkin sanoo, että jos 10 minuuttia tuntuu liian pitkältä ajalta, tarvitsisit oikeastaan 20 minuuttia.

Granö-Träskelinin mukaan parempi on tehdä hengitysharjoituksia edes pari minuuttia kuin ei ollenkaan.

– Yleensä ihmiset ylipäätään yrittävät tehdä liikaa ja liian täydellisesti. Aluksi voi hyvin keskittyä vain hengitykseen ja yhteen liikkeeseen. Seuraavan liikkeen voi opetella sitten, kun ensimmäinen sujuu.

Liikkeet voi tehdä milloin vain. Granö-Träskelin itse suosii aamua, jolloin mieli ei ole vielä niin täyttynyt virikkeistä.

– Mutta jollekin toiselle ilta tai vaikka lounastauko voivat sopia paremmin. Mikä aika tahansa on parempi kuin odottaa täydellistä ajankohtaa ja jättää siksi tekemättä.

Jos kotona on pieniä lapsia tai työ erityisen kiireistä, Granö-Träskelin vinkkaa menemään vaikka vessaan vain hengittämään hetkeksi.

Puhallustauko voi löytyä myös esimerkiksi lapsen harrastuksen aikaan, jos harjoitusten päättymistä joka tapauksessa täytyy odottaa.

– Myös punaisissa liikennevaloissa ehtii hyvin vetää muutaman syvän hengenvedon, Granö-Träskelin vinkkaa.

– Jokaisella on omat juttunsa, mutta mieti hetken, mikä kaikki on elämässäsi pakollista juuri nyt. Mitä voi ehkä siirtää tai jättää kokonaan tekemättä? Mieti myös, toimitko oman hyvinvointisi puolesta vai sitä vastaan.

Stressinhallintaterapeutti kutsuu hengitysharjoituksia aivojen lomaksi.

– Harjoitusten jälkeen aivot toimivat paremmin. Teet parempia päätöksiä ja olet todennäköisesti myös parempaa seuraa.

Ennen harjoituksia ota pieni haara-asento. Vie kädet vatsan päälle. Hengitä hitaasti nenän kautta sisään ja puhalla suun kautta kehon jännitykset ulos. Toista muutaman kerran. Sisäänhengityksellä vatsa pullistuu ulospäin.

Harjoitusten aikana pidä kädet ja jalat pehmeinä. Hengitä nenän kautta sisään ja nenän kautta ulos.

Keräysliikkeen ja ristikkäisliikkeen voit halutessasi tehdä myös istuen.

Menot