fbpx
Kolumnit Uutiset

Varavaihtoehdolla opintopolkua tallaamaan

Heinäkuun alku toi monelle iloisia uutisia, kun korkeakoulut julkistivat pääsykoetuloksiaan. Mieluisan opiskelupaikan saaneita enemmän oli kuitenkin taas heitä, joita ei onnistanut ollenkaan. Sitten on vielä se kolmas ryhmä: hakijat, jotka saivat opiskelupaikan varavaihtoehtojen joukosta.

Vielä joitain vuosia sitten oli yleistä lähteä opiskelemaan jotain muuta, jos paikkaa mieluisimpaan opinahjoon ei irronnut. Tarvittaessa alanvaihto onnistui uusilla pääsykokeilla, joissa liikkeelle lähdettiin samalta viivalta muiden kokelaiden kanssa.

Nykyään paineet löytää oma ala heti ovat kasvaneet. Ensi vuoden yhteishaussa korkeakoulut soveltanevat jo isossa määrin ensikertalaiskiintiötä, eli tietty osa opiskelupaikoista varataan heille, jotka eivät ole suorittaneet aiempaa korkeakoulututkintoa tai joilla ei vielä ole tuoretta opiskelupaikkaa korkeakoulussa. Uudistuksen on tarkoitus pidentää työuria, kun opiskelijat päätyvät kouluihin ja valmistuvat aiempaa nuorempina.

Vaikka kiintiön vaikutuksista ei vielä ole tarkkaa tietoa, monia uudistus pelottaa. Keltanokkakiintiön on arveltu sorsivan heitä, jotka oikeasti uskovat löytäneensä oman alan, mutta huomaavat opintojen alussa erehtyneensä. Moni pelkää, että systeemi kannustaa opiskelemaan loppuun väärän tutkinnon.

On tietysti olemassa erikoisaloja, joille työllistyminen vaatii tietyt paperit, mutta silti tulevina vuosina niin sanottuja vääriä tutkintoja on yhä vähemmän. Eri työpaikkoihin haetaan ja päädytään hyvin laajasta kirjosta tutkintonimikkeitä. Moni ei ole tehnyt päivääkään niitä töitä, joihin on nimellisesti valmistunut.

Itse aloitin aikanaan opintoni varavaihtoehdolla, ja tajusin nopeasti syksyllä etten jatka tutkintoa loppuun. Jälkikäteen ajalteltuna lukukaudesta oli kuitenkin paljon hyötyä nykyisiä opintojani ajatellen, vaikka ala oli täysin eri. Opiskelutekniikka kehittyy väärälläkin alalla, ja välivuoteen verrattuna opiskelu antoi paremmin perspektiiviä siihen, mitä tulevaisuudessa haluaa tehdä ja opiskella.

Syksyllä väärästä paikasta itsensä löytävien ei kannatakaan heti nakata kirvestä kaivoon. Tulevina vuosina opiskelualan vaihtaminen voi onnistua yhä helpommin ilman pääsykokeita, sillä valintauudistusten jälkeen korkeakoulut on pakotettu miettimään entistä tarkemmin joustavampia opintopolkuja. Sivuaineilla ja tehdyillä kesätöillä on yhä enemmän merkitystä, ja oikealla alalle voi lopulta löytää mitä erikoisempia reittejä.

Menot