Uutiset

Varhainen puuttuminen turvaa tulevaisuutta

Huominen tiistai on Viattomien lasten päivä, jota vietetään kuningas Herodeksen murhauttamien lasten muistoksi. Näiden pienokaisten hyväksi emme enää voi tehdä mitään, mutta avun tarpeessa olevia lapsia riittää tänäkin päivänä niin lähellä kuin koko maailmassa.

Lapsen asian pitäisi olla jokaisen aikuisen sydämen asia ja lasten eduista huolehtiminen keskeinen tavoite valtion ja kuntien päätöksenteossa. Perheiden ja vanhemmuuden tukeminen tuottaa pitkällä tähtäyksellä yhteiskunnalle myös sitä joka tuutista huudettua taloudellista säästöä. Eikä kysymys ole pienistä summista.

Tämä kyllästymiseen saakka esitetty väite voidaan ohittaa olankohautuksella, mutta se on tärkeä totuus. Jo muutaman lapsen syrjäytymisen ehkäiseminen säästää tulevaisuudessa yhteisiä varoja satojatuhansia euroja vuosittain.

Lapsen terveen kehityksen turvaamisessa avainsana on varhainen puuttuminen eli nopea rientäminen lapsen avuksi heti, kun apua tarvitaan. Jos siis vanhemmat eivät syystä tai toisesta ole tehtävänsä tasalla, muiden aikuisten velvollisuus on huolehtia lapsesta ennenkuin syntyy kohtalokkaita vaurioita. Suomella ei ole varaa jättää yhtäkään lasta syrjäytymään.

Puuttumisen tarpeen tärkeitä huomaajia ovat neuvoloiden terveydenhoitajat ja lääkärit, päiväkotien henkilöstö tai perhepäivähoitajat, mutta yhtä hyvin sukulaiset tai naapurit. Viimeksi mainituilla ei vain aina ole tietoa siitä, mitä pitäisi tehdä eikä rohkeutta puuttua toisten asioihin.

Neuvolatoiminnan voimavarojen supistaminen on äärimmäisen lyhytnäköistä. Kokenut terveydenhoitaja, jolle on annettu riittävästi aikaa asiakkaidensa kohtaamiseen voi olla tärkeä tuki lapsiperheille. Hän myös näkee, milloin on aika ohjata vanhempia hakemaan apua ongelmatilanteisiin.

Varhaisen puuttumisen tärkeitä toimijoita ovat myös koko perus- ja erikoisterveydenhuolto, kuntien lastensuojelun palvelut sekä suuriin kaupunkeihin vakiintuneet avoimet päiväkodit.

Perheet tarvitsevat paikkoja, missä myös kotiäidit, -isät ja lapset voivat tavata toisiaan sekä perhetyön ammattilaisia. Lasten hoitaminen ja kasvattaminen on vaativa tehtävä, joka usein kohdataan ilman kokemusta ja koulutusta.

Paasaaminen entisajan kaivovesistä, sideharsovaipoista ja suurista lapsilaumoista ei auta tippaakaan nuorta äitiä, jota jatkuva univelka ja pienen ihmisen tarpeiden loputtomuus koettelevat. Äitien tukeminen olisi lasten mielenterveysongelmien tehokasta ennaltaehkäisyä.

Jos varhaiset elinvuodet ovat olleet turvattomat, koulun aloittava lapsi saattaa olla jo niin levoton, että oppiminen ei tahdo onnistua. Epäonnistumisen tunteet käynnistävät syrjäytymisen kierteen, jonka katkaisemiseen kouluilla ei näytä olevan riittäviä voimavaroja eikä todellisia mahdollisuuksia.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic