Uutiset

Varma Silvennoinen kaipaa patruunoita

Rautaruukin Hämeenlinnan tehtaiden pääluottamusmies vaihtuu vuodenvaihteessa. Rautakourien edunvalvojana 16 vuoden ajan, kahdeksan kaksivuotiskautta toiminut Varma Silvennoinen, 55, luopui vapaaehtoisesti ja tekee tilaa nuoremmille.

– Työntäyteistä ja mielenkiintoista aikaa, sanoo vasemmistoliittoon kuuluva Silvennoinen. Hän syrjäytti aikanaan pääluottamusmiehen paikalta sosiaalidemokraatin.

– Tätä eivät työpaikan kiihkeimmät demarit ole vieläkään antaneet anteeksi. Toisaalta on niinkin, että poliittiset intohimot elävät vaalien aikaan ja niitä ylläpitää sangen pieni ryhmä. Kun äänestys on ohi, käydään yhdessä töihin.

Hänen mielestään suuren työpaikan pääluottamusmieheksi noustaan kovalla ay-työllä ja osaamisella, ei jäsenkirjalla. Hän on kouluttautunut tehtäviinsä metalliliiton kursseilla, eikä kokeneen järjestömiehen tarvinnut muutenkaan aloittaa aivan alusta.

Erilaisia luottamustehtäviä omien sanojensa ”tohmajärveläisen korpikommunistin pojalla” on ollut nuoresta pitäen.

Silvennoinen sanoo, ettei ole kahdeksissa vaaleissa kertaakaan ollut demarivastaehdokkaan kanssa kovilla, voitto on ollut selvä. Vuonna 1990 hänet valittiin sopuvaalilla. Hän ei epäile, etteikö olisi tullut valituksi uudestaan, mutta hän teki henkilökohtaisen ratkaisun luopumisesta.

Syksyn vaaleissa vasemmistoliiton ote piti, sillä uuden pääluottamusmiehen Ari-Pekka Jaatisen varamieskin on puolueen miehiä.

Patruunat kadonneet

– Ikää alkaa tulla ja asiat muuttuvat ja monimutkaistuvat jatkuvasti. Olen ollut 650 työläisen edusmiehenä ja juuri nyt kaipaan vanhoja aikoja, jolloin Hämeenlinnan tehtaillakin oli johtajat, joilla oli valtuudet sopia asioista. Nyt yhtiö on pirstottu divisiooniin ja komentokeskus on Helsingin Herttoniemessä.

-Vuorineuvos Helge Haaviston, todellisen patruunan, aika oli hyvää myös ammattiyhdistysväen näkökulmasta.

-Hän halusi, että työntekijät ovat järjestäytyneet ja kunnioitti meitä neuvottelukumppanina. Toki asioista kiisteltiin, väliin ankarastikin. 1990-luvulle saakka Hämeenlinnassa oli laajat valtuudet omaava paikallisjohto, mutta nyt tilanne on hiukan toinen, tehtaanpatruunaa ei 2000-luvun kravattimiehistä enää tunnista.

Päästökauppa syö katteita

Varma Silvennoinen uskoo metalliin, vaikka paljon puhuttua Kiina-ilmiötä onkin pelätty.

– Kiina-ilmiö on tuonut viime aikoina rutkasti rahaa yhtiön kassaan, teräksen kysyntä on vahvaa ja hinnat ovat huipussaan. En kuitenkaan usko, että näin jatkuu kovin pitkään, hinnat tulevat taas alas.

Silvennoinen sanoo olevan vaikea kuvitella, että valssit ruuvataan Hämeenlinnassa irti ja tuotanto siirtyy halvan työvoiman maihin.

-Mutta tehtaan raaka-aine on tuotettava Suomessa ja Raahessa. Keloja ei kannata tuoda maailman ääristä. Suomalaista terästeollisuutta ei uhkaa metallimiehen palkka, mutta muun muassa päästökauppa lisää kustannuksia ja syö katetta. Hölmö sopimus kaiken kaikkiaan, koska me valmistamme terästä jo nyt hyvin pienin päästöin, manaa Silvennoinen.

Päivätyö kiinnostaa

Ennen kokopäiväiseksi pääluottamusmieheksi ryhtymistään Silvennoinen työskenteli viisivuorotyössä hehkuttajana.

-En tiedä, mitä teen töikseni ensi vuonna, se on oikeastaan työnantajan asia, sillä minulla on edelleen pysyvä työsuhde. Tällä iällä en toki viisivuorotyöhön enää mieluusti ryhdy, vaikka entiset hommat sujuisivat muutaman viikon harjoittelun jälkeen. Virtaa ja työvuosia on vielä olemassa, eiköhän näin isosta tehtaasta aina tekevälle jotakin löytyy, miettii Varma Silvennoinen.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic