Uutiset

Varoittava esimerkki vaalilupauksesta

Kansanedustajaksi pyrkivällä keskustalaisella Liisa Hyssälällä oli kevään 2003 eduskuntavaaleissa selvä tavoite. Hyssälä oli huolissaan pienten eläkeläisten asemasta ja siksi hän vaati minimieläkkeen korottamista 300 eurolla 700 euroon kuukaudessa.

Hyssälä on istunut peruspalveluministerinä pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituksessa. Sen neljässä budjetissa eläkkeitä on korotettu yhteensä ainoastaan 12 eurolla. Hyssälä on ollut päätöksiä tekemässä, eikä hän ole missään vaiheessa edes esittänyt eläkkeisiin 300 euron kuukausikorotusta.

Kokoomuksen räväköistä puheenvuoroistaan tunnettu kansanedustaja Ben Zyskowicz kuvailee Hyssälän vaalilupausta perjantain Ilta-Sanomissa ”kaikkien vaalilupausten äidiksi ja symboliksi”. Zyskowiczin mielestä keskustaedustaja on tietoisesti pettänyt eläkeläisiä.

Hyssälä ei ole mielestään antanut vaalilupausta eläkkeiden nostosta vaan esittänyt vaalien alla ”selkeästi pitkän tähtäimen tavoitteen”. Nykyisellä vauhdilla Hyssälän tavoitteeseen pääseminen kestäisi sata vuotta aivan kuten Ilta-Sanomien laskelma todistaa.

Liisa Hyssälän venkoilu hänelle kiusallisessa asiassa on turhaa. Hän voisi vihdoin rehellisesti ja suoraselkäisesti myöntää, että hänen puheensa pienten eläkkeiden 300 euron korotuksesta olivat täyttä puppua.

Kysymys ei lopulta edes ole siitä, onko Hyssälä jotain luvannut vai esittänyt tavoitteen. Jokainen vähänkin kansantalouden perusteita ymmärtävä tietää, ettei eläkkeiden nosto sadoilla euroilla kuukaudessa ole kerta kaikkiaan mahdollista. Päätös ei ole kiinni poliittisen tahdon puutteesta, vaikka Hyssälä lehtihaastattelussa näin väittää.

Vaaleissa on hyvin niukasti tilaa tavoitteille, jotka häämöttävät jossain kymmenien vuosien päässä. Äänestäjillä on oikeus lähteä siitä, että vaaleissa ovat esillä ennen muuta seuraavan vaalikauden keskeiset asiat. Tuskin kukaan haluaa äänestää vaaleissa kymmenien vuosien, ellei peräti sadan vuoden, päässä häämöttävän tavoitteen puolesta.

Vaikka Ben Zyskowicz on opposition kansanedustaja, jonka tehtäväkin on arvostella hallituksen tekemisiä, on hänen arvionsa Hyssälän vaalilupauksesta vähintään kutkuttavan osuva.

Pelkästään Hyssälää kohti kiveä on kuitenkin aivan turha heitellä. Aivan varmasti kaikkien puolueiden, myös kokoomuksen, ehdokkaat ovat intoutuneet tekemään eduskuntavaaleissa äänestäjille lupauksia, joiden täyttäminen on mahdotonta. Politiikka on kiusallisen tiukasti taitolaji juuri siksi, että kaiken hyvän rahoittamiseksi on perin rajallisesti rahaa.

Julkisuudessa on on annettu kuva kuin valtio suorastaan kylpisi rahassa tulevina vuosina. Puheet ovat harhaa. Näköpiirissä ei ole aikaa, joka oikeuttaisi kansanedustajaehdokkaita jakamaan vaalikentällä suuria lupauksia. Valtiontalouden pelivara pysyy äärimmäisen pienenä.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic