Kolumnit Uutiset

Varoitus normaalista talvisäästä

Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin liukkaasta jalankulkusäästä.

Liikenneturva muistuttaa, että kenkien valintaan kannattaa kiinnittää huomiota ja yön aikana igluksi muuttunut auto pitää harjata ja lasit skrapata puhtaaksi ennen liikkeellelähtöä.

Onhan se tietysti hyvä, että meistä pidetään näin hyvää huolta, mutta ovatko nämä muistutukset todella tarpeen? Tarvitseeko meitä suomalaisia muistuttaa normaaleista talveen kuuluvista asioista?

Eikö pitäisi olla itsestään selvää, että auton ikkunoista pitäisi liikenteessä nähdä ulos?

Esimerkiksi liikennevaloissa ympärille katsoessa on helppo havaita, että ei ole.

Kiireeseenhän moni tietysti vetoaa, mutta totuus on se, että tuttuakaan reittiä ei voi ajaa sokkona.

Vaikka tutussa kadunkulmassa ei edellispäivänä tullutkaan ketään vastaan, tänään sieltä voi tulla joku, jota jäisten ikkunoiden läpi ei pysty havaitsemaan.

Eri asia sitten on, auttaako se mitään, jos tiedotusvälineissä kerrotaan, että kaksi pientä silmänreikää etulasissa ei riitä.

Kouluun vaeltavaa nuorisoa katsellessa tulee mieleen, että vesisateella monia pitäisi ilmeisesti muistuttaa siitä, että huokoisesta puuvillakankaasta tehty huppari kannattaisi vaihtaa veden- ja tuulenpitävään ulkotakkiin. Pakkasella sääennusteessa voisi ohjeistaa toppatakin vetoketjun kiinnivetämisessä.

Neljä kymmenestä suomalaisesta kertoi joulukuussa Liikenneturvan tilaamassa kyselyssä liukastuneensa kuluvan talven alkupuoliskon tai viime talven aikana.

Puolet liukastumisesta seuranneista kaatumisista tapahtui katu- tai tiealueella ja kolmasosa pihassa.

Mitä ilmeisemmin varoitukset ovat siis syntyneet tarpeeseen. Jos jollekulle on niistä hyötyä ja edes joku kaatuminen voidaan ennalta estää, niin hyvä. Kunhan kukaan ei kuvittele, että liukkauden seuraamisen voi pelkästään ulkoistaa viranomaisille.

Kannattaa myös muistaa, ettei maakunnan laajuinen kelivaroitus kerro koko totuutta omien lähikatujen tilanteesta tai hoitoluokituksesta. Se ei kerro, onko lumiaura kiillottanut tienpinnan peilikirkkaaksi, vai onko tie hiekoitettu tai suolattu.

Se ei myöskään tiedä, että vaikka hiljaisen omakotialueen kaduilla on täysi talvikeli, isommilla valtaväylillä saattaa lentää loska.

Itselleni ei kyllä ole kertaakaan tullut mieleen ulos lähtiessä tarkistaa, varoitetaanko maakunnassa tänään liukkaasta jalankulkusäästä.

Siitä kertoo paljon paremmin vilkaisu ulkolämpömittariin sekä ikkunasta avautuvaan näkymään.

Kokemusperäisesti on helppo arvioida, että ulkona saattaa olla liukasta, jos illalla on satanut vettä, mutta aamulla on pakkasasteita. Petollisesta kelistä kertoo myös jään päällä lilluva vesipatja tai jään päälle satanut uusi lumikerros.