Uutiset

Varsin pirteä 112-vuotias

Hämeenlinnalainen Jack Russellin terrieri Funny Girl viettää alkanutta Eläinten viikkoa todennäköisesti yhtä rattoisasti kuin elämäänsä yleensäkin eli lenkkeilee rauhallisesti Aulangon maastossa, lekottelee kotona korissaan, viihtyy emännän tai isännän kainalossa, nauttii aterioikseen Yrjölän puuroa sekä pomottaa kotiväkeä kohtuullisesti.

Funny syntyi 25.9.1989 Stockportissa Englannissa. 16-vuotispäivänään, joka osui sunnuntaiksi, hän järjesti kotonaan Sairiossa emäntänsä avustuksella avoimien ovien päivän ja vastaanotti onnitteluja sekä kaksi- että nelijalkaisilta ystäviltään.

Yhdessä päivä kerrallaan

Kun ja jos koiran elämän yksi vuosi vastaa noin seitsemää ihmisen elinvuotta, Funny on noin 112-vuotias eli hyvin vanha koira. Ikäisekseen se on pirteä ja hyvinvoiva, mikä tietysti ilahduttaa kovin sen omistajaa ja koko lähipiiriä.

Rakkaan eläinystävän elämän päättyminen on ankaran surun paikka, tietää jokainen sen kokenut.

– Tiedostan sen, että eron hetki lähenee, mutta en halua sitä etukäteen pohtia. Vanhetessaan Funny on oppinut lukemaan mielialojani hyvin tarkkaan ja huolestuu, kun olen allapäin.
Olisi jäljellä olevan yhteisen ajan haaskausta käyttää sitä kuolemanajatuksiin. Eletään vain yhdessä päivä kerrallaan ja iloitaan siitä, että vanhennutaan molemmat terveinä, Funnyn ja kuusivuotiaan Ginnyn emäntä Nina Nyyssönen sanoo.

Hänen elämäänsä Funny saapui lentoteitse 9-viikkoisena ja on siitä pitäen ollut mukana kaikessa.

– Se on minun paras ystäväni ja olen halunnut elää myös sen ehdoilla. Ihmeen hyvin Funny on sopeutunut eri elämäntilanteisiin. Se oli pari vuotta mukanani Saksassa ja yhden talvikauden Lapissa, muuttoja paikkakunnalta toiselle ja asunnosta toiseen on ollut monta.

Nuorena Funny oli itsetietoinen ja määräilevä, komenteli toisia koiria ja liehitteli ihmisiä oman arvoasteikkonsa mukaan.
Juoksemista se rakasti yli kaiken ja jäljesti metsässä uutterasti. Kissojen jahtaaminen kuuluu suorastaan rodun velvollisuuksiin, samoin uuttera kuoppien kaivaminen. Nyt vauhti on hidastunut, mutta ote asioihin on yhä terhakas.

Hankkiessa katse tulevaisuuteen

Nina Nyyssönen ja puoliso Arto Kirsi myöntävät, että koirat tietysti rajoittavat elämää. Etenkin Funny kestää huonosti yksin jäämistä, vanhetessa ominaisuus on korostunut. Hyvän mahdollisuuden päästä vaihtamaan maisemaa antaa karavaanariharrastus, jossa koirat voi mainiosti pitää mukana.

– Jokaisen koiranhankkijan on syytä miettiä, millaisen elämänlaadun voi koiralle antaa. Kannattaa myös suorittaa pieni laskutehtävä: minkä ikäinen olen kymmenen vuoden kuluttua, vieläkö jaksan lenkkeillä? Kun koira hankitaan teini-ikäiselle, on mietittävä, kenen luona se on muutaman vuoden kuluttua, Nina Nyyssönen muistuttaa.

Päivän lehti

7.8.2020