Uutiset

Vasara alkaa kohta paukkua

Kuotolan perhe sai viime keväänä juuri sen tontin Sampo 3:n alueelta, minkä he halusivatkin. Uusi koti nousee Vintiönkadulle.

-7-vuotias Eeli aloitti juuri Nummen koulussa, vaimo on töissä Pollentien päiväkodissa, jossa myös 3-vuotias Aada on hoidossa, rakennusalalla työskentelevä Mika Kuotola luettelee.

Kuotolat ovat asuneet Voutilassa rivitalokolmiossa viisi vuotta. He saivat juuri asunnon myytyä. Ennen kuin rakentaminen alkaa, täytyy perheen muuttaa väliaikaisesti Haratielle kerrostalokolmioon.

Vielä tällä hetkellä Vintiönkatua pitkin jyrisee kaivinkoneita ja kuorma-autoja. Tonttikin on risukon peitossa. Kuotolan mukaan tonttia pääsee raivaamaan syyskuun loppupuolella.

-Lupasin juuri vaimolle, että Eelin synttäreitä vietetään uudessa kodissa kesäkuun alussa.

Talopaketti tulee melkein valmiina paikalleen. Kuotola tekee sisätyöt itse; kaverit tosin ovat luvanneet auttaa. Asuinneliöitä tulee 150 ja huoneita viisi keittiön ja saunaosaston lisäksi.

-Vastaavankokoisesta vanhasta asunnosta olisi saanut maksaa saman verran kuin uudesta talosta, Kuotola miettii tontin reunalla.

Asuntokauppa käy kaupungin länsilaidalla
Sampo 3 -alueen noin tuhannen neliön tontit menivät nopeasti kaupaksi. Vain viisi tonttia 107 tontista on vapaana.

-Jos kyse olisi ollut vuokratonteista, ne olisivat jo kaikki menneet, kaupungin palveluasiantuntija Sirpa Rahikainen toteaa.

Moni tontin ostaneesta asuu samalla suunnalla, Hirsimäessä ja Loimalahdessa. Rahikaisen mukaan se tarkoittaa sitä, että asuntokauppa on vilkasta kaupungin länsipuolella.

-Nuoret perheet muuttavat tilatarpeen mukaan isompaan ja yleensä entisen kodin lähelle. Hämeenlinnassa se tarkoittaa perinteisesti sitä, että idässä muutetaan itään ja lännessä länteen.

Yleiskaavapäällikkö Aimo Huhdanmäen mukaan kaksi kolmasosaa Sampo 3:n uusista asukkaista tulee kaupungin länsipuolelta.

-Kymmenen prosenttia tulee muualta kuin Hämeenlinnasta.

Yksi tontinomistaja muuttaa Hämeenlinnaan Helsingistä, toinen Vantaalta, kolmas Espoosta ja neljäs Yläneeltä. Loput ovat naapurikunnista.

-On ymmärrettävää, että rakentajat ovat läheltä.

Suurin osa tekee yksikerroksisen talon
Sampo 3:n jäljellä olevista tonteista yhdelle täytyy rakentaa kaksikerroksinen talo, muille kerrosmääräksi riittää yksi tai puolitoista.

-Yksikerroksiset talot ovat suosituimpia, Rahikainen kertoo.

Kun kaupunki alkaa myydä tontteja, etusijalla ovat hakijat, jotka eivät ole saaneet tonttia kymmenen vuoden aikana. Kolmen viikon hakuajan jälkeen alkaa viikoittainen haku, jolloin kaikki voivat hakea tonttia.

-Sampo 3:n ensimmäisessä vaiheessa meni 84 tonttia.

Hakemuksia tuli kaikkiaan toista sataa, mutta kaikki tontit eivät silti menneet kaupaksi. Rahikaisen mukaan joidenkin tonttien kohdalla sijainti ja tontin ostajan toive eivät kohtaa.

Rakennuttajille myytiin noin kymmenkunta tonttia. Yksi rakennuttaja saa tehdä vain yhden varauksen.

-Toisaalta on hyvä, että osa tonteista menee rakennuttajille, koska kaikki eivät halua tai voi itse rakentaa taloaan. Alueelle muutetaan myös muualta kuin Hämeenlinnan alueelta, Rahikainen muistuttaa.

Forssasta hivuttaudutaan Renkoon
Liitoskuntien alueella tonttikauppa ei käy yhtä vilkkaasti kuin kantakaupungin alueella. Eteläisten Suttenhaan alue on tulossa markkinoille, koska siellä riittää kysyntää.

-Myös Rengosta on varattu ja myyty hyvin tontteja. Renkolaisten lisäksi alue kiinnostaa Forssan suunnasta tulevia ja kantakaupungin väkeä.

Syksyn aikana myyntiin on tulossa kymmenen tonttia Lammin Rannanmaalta ja kolme tonttia Kalvolasta. (HäSa)

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic