Uutiset

Vasemmisto jo selvässä liikkeessä

Hämeenlinna 6.11.2004

Vuoden 2006 presidentinvaalien asetelmissa on otettu pieniä mutta selviä askeleita eteenpäin. Tilanne jopa hieman sähköistyi sen jälkeen, kun tasavallan presidentti Tarja Halonen kertoi Ahvenanmaan vierailullaan, että hän on tehnyt ratkaisunsa toisesta kaudesta. Halonen kuitenkin vaikenee aikeistaan, jotta puolueet voisivat tehdä rauhassa presidentinvaaleja koskevat päätöksensä.

Halosen yllättävä lausunto ravistelee erityisesti porvaripuolueita. Pessimismiin taipuvaiset porvarit näkevät, että kysymys on enää pelkästään tavasta, jolla Halonen demareiden johdolla nostetaan presidenttiehdokkaaksi. Mikään ei ole varmaa niin kauan kuin Halonen panttaa lopullista vastaustaan, mutta näköpiirissä ei ole kestävää syytä, jonka takia Halonen kieltäytyisi ehdokkuudesta seuraavissa presidentinvaaleissa. Halonen on viihtynyt tehtävässään silmiinpistävän hyvin.

Halosen vaikeneminen ei ole minkäänlainen este vasemmistoyhteistyön tiivistämiselle jo nyt vuoden 2006 presidentinvaaleissa. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen katsoo, ettei hänen puolueensa pidä asettaa edes omaa ehdokasta, jos presidentiksi on tarjolla Halonen SDP:n ehdokkaana. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes on Korhosen kanssa hyvin samoilla linjoilla. Puolue on ainakin tässä vaiheessa liittymässä hyvin yksimielisesti Halosta tukevaan rintamaan.

Vasemmistoliiton äänestäjät varmasti tukevat Siimeksen ja Korhosen linjavalintaa: mielipidekartoitusten mukaan Halonen on vasemmistoliittolaisille erittäin mieluinen presidentti. Kokonaan toinen asia on kuitenkin se, miten Halosen tukeminen auttaa puheenjohtaja Siimestä katkaisemaan puolueensa kuuden vaalin tappioputken. Nouseeko vasemmistoliiton kannatus sillä, että puolue liimautuu presidentinvaaleissa tiukasti SDP:n kylkeen kiinni?

Nykyisten asetelmien valossa Tarja Halosesta on tulossa, jos hän ehdokkaaksi suostuu, vasemmiston presidenttiehdokas. Kuinka innostunut Halonen mahtaa olla vaaliasetelmasta, jossa koko kansan presidentistä on tulossa vasemmistoleimainen presidenttiehdokas? Mikäli Halonen on vaaleissa ehdokkaana, hänen tuekseen kootaan aivan varmasti laaja keskeisten yhteiskunnallisten vaikuttajien rintama.

Vaikka vasemmisto on presidentinvaaleissa jo selvässä liikkeessä, SDP:llä ei ole kuin alustava presidentinvaaleja koskeva aikataulu. Vaali on SDP:n ensi maaliskuussa kokoontuvan puoluevaltuuston esityslistalla, mutta varsinkin jos Halonen niin haluaa, asian käsittely voi kutistua pelkäksi puheeksi. Paine Halostakin kohtaan on kasvamassa. Kuinka kauan presidentti voi vaieta ratkaisusta, jonka hän tällä viikolla kertoi jo tehneensä?

Porvaripuolueet ovat lähinnä tarkkailleet sivusta vasemmiston liikehdintää. Tämä on ymmärrettävää, sillä keskusta on jo tehnyt päätöksen oman ehdokkaan asettamisesta ja samaan malliin päätynee kokoomus. Porvaripuolen yhteistyöstä ei presidentinvaaleissa ole syntymässä minkäänlaisia sopimuksia.

Nykyisten asetelmien valossa Tarja Halosesta on tulossa, jos hän ehdokkaaksi suostuu, vasemmiston presidenttiehdokas.

Päivän lehti

5.4.2020