Uutiset

Vasemmisto yhä vahvoilla Metallin vaaleissa

Valtakunnan politiikassa tapahtuva vallan uusjako ei ole ulottunut Metalliliittoon saakka.

Liiton vaaleissa on ehdolla perinteiseen tapaan ehdokkaita lähinnä kahdesta puolueesta: sosialidemokraateista ja vasemmistoliitosta. Näiden kahden puolueen listoilta ehdolla on 1 263 ehdokasta, kun muita puolueita ja valitsijayhdistyksiä edustaa ainoastaan 28 ehdokasta. Heistä perussuomalaisia on yhteensä kuusi.

Hienoinen muutos ehdokasasettelussa kuitenkin neljän vuoden takaiseen on. Vasemmistoliiton ja sitoutumattomien vaaliliiton Metallin Vaikuttajien ehdokasmäärä on laskenut 81 ehdokkaalla. Sama ilmiö näkyy liiton Hämeen piirissäkin.

-Aiemmin Metallin Vaikuttajat on aina saanut kokoon täyden listan, nyt listalla on enää 31 nimeä. Ehkä se kertoo siitä, että ryhmän toiminta on hieman hiipunut, pohtii liiton aluetoimitsija Veli Heino.

SDP:n ja sitoutumattomien vaaliliitto sai 48 ehdokkaan listansa täyteen Hämeessä tänäkin keväänä. Piirin alueella ei ole yhtään ehdokasta muiden puolueiden listoilta.

Kentällä rauhallista

Vaaleissa äänestetään liittokokouspaikoista. Edelliskerralla liittokokous muun muassa linjasi, että palkankorotusten tulisi ylittää inflaatiotaso. Viime syksyn tes-neuvotteluissa prosentit jäivät kuitenkin sitä alhaisemmaksi.

Liiton viestintäpäällikkö Pauli Takalan mukaan se ei ole aiheuttanut kentällä närää.

-Päätös tehtiin kuitenkin yksimielisesti, eikä siitä kovin paljon parempaa olisi ollut saatavissa. Ja kyllä ainakin tänä vuonna ostovoiman pitäisi jonkin verran kasvaa, Takala sanoo.

Viime liittokokouksessa asetettiin myös ensisijaiseksi tavoitteeksi keskitetty tulopoliittinen sopimus, vaikkei niitä ollut tehty muutamaan vuoteen.

-Ja sieltä se vain tuli! Takala naurahtaa.

Aalto haluaa jatkaa

Takala ei usko, että liittokokouksessa nähdään tänä vuonna draamaa henkilökysymyksissä. Neljä vuotta sitten valittu nykyinen puheenjohtaja Riku Aalto on ilmoittanut halukkuudestaan jatkaa tehtävässä.

-Käsittääkseni Aaltoon ollaan oltu tyytyväisiä. Tottakai vastaehdokkaita voi silti tulla, Takala toteaa.

Metallin vaaleissa äänestysaktiivisuus on perinteisesti ollut korkealla tasolla. Viime vaaleissa se tosin laski 48,9 prosenttiin, mutta nyt tavoitteena on nostaa se takaisin yli 50 prosenttiin.

Vaalien ennakkoäänestys alkaa perjantaina. (HäSa)

Mainos