fbpx
Uutiset

Vasemmistoliiton Andersson vaati hoivakotien asukkaille korvauksia – "Audi-miesten kokoomuslaiset ja mersupersut yhtä oppositiota"

Vasemmistoliitto aloitti räväkästi puoluekokouksensa Kuopiossa.
Puheenjohtaja Li Anderssonin (kuvassa kesk.) vieressä puoluekokouksessa istuivat hänen puolisonsa Juha Pursiainen ja vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen. Kuva: Matias Honkamaa
Puheenjohtaja Li Anderssonin (kuvassa kesk.) vieressä puoluekokouksessa istuivat hänen puolisonsa Juha Pursiainen ja vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen. Kuva: Matias Honkamaa

Hoivayhtiöiden laiminlyömät vanhukset ansaitsevat korvauksen kokemuksistaan, vaatii vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Vasemmistoliiton puoluekokouksessa puhunut Andersson esitti perjantaina vakavan huolensa terveys- ja hoiva-alan yritysten toiminnassa ilmenneistä laiminlyönneistä ja niiden harjoittamasta verovälttelystä.

– Skandaaliyhtiö Esperi Caren emoyhtiö ei ole maksanut lainkaan yhteisöveroa Suomeen kolmen viime vuoden aikana. Samaan aikaan, kun me olemme ohjanneet Esperi Carelle verorahojamme, tämä yritys on laiminlyönyt ikäihmisten oikeuden laadukkaaseen ja inhimilliseen hoivaan, hän sanoi.

Andersson vaati uusia toimenpiteitä laiminlyöntien estämiseksi, sillä nykyisin määrättävät uhkasakot ei hyödytä todellisia kärsijöitä.

– On välttämätöntä, että kaikissa sopimuksissa, joita hoivakonsernien kanssa tehdään, sovitaan selkeät ja tuntuvat sopimuskorvaukset paitsi kunnille, myös hoivakodeissa asuville vanhuksille, silloin kun palvelua ei toteuteta sovitulla mitoituksella.

“Hallitus kääntänyt Suomen suunnan”

Anderssonin mukaan vasemmistoliitto on heti hallituskauden aluksi saanut läpi monia keskeisimmistä tavoitteistaan Antti Rinteen (sd) hallituksessa.

– Tämä hallitus on kääntänyt Suomen suunnan ja panostaa pienten eläkkeiden korotuksiin, koulutukseen kaikilla asteilla sekä lapsiperheisiin ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Vasemmistoliitolle tärkeistä asioista, jotka hallitus on toteuttanut ensimmäisen puolen vuoden aikana, Andersson mainitsi aktiivimallin purkamisen, yhdenvertaisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamisen, investoinnit koulutukseen sekä panostukset luonnonsuojeluun.

– Samaan aikaan, kun oppositio pohtii joulukirkkoa ja syrjinnän sallimista, pohtivat monet duunarit ja pienituloiset Suomessa omaa toimeentuloaan ja sen riittävyyttä.

Erityisen paljon tätä ovat Anderssonin mukaan joutuneet pohtimaan Postin työntekijät, mutta myös Turun kaupungin omistaman Arkean työntekijät ovat joutuneet menemään lakkoon työehtosopimuksen vaihdon takia.

– Ammattiyhdistysliikkeen pitää miettiä, millä tavalla liitot voivat yhdessä toimia työehtoshoppailua vastaan. Liittojen keskinäinen kilpailu jäsenistä ei saa johtaa tilanteeseen, jossa palkansaajia ja liittoja aletaan kilpailuttaa toisiaan vastaan.

“On vain yksi yhtenäinen oppositio”

Andersson kommentoi puheessaan myös Suomen poliittisen kentän muutosta. Hänen mukaansa oppositiopuolueet näyttävät löytäneen toisensa vanhoillisten arvojen ja kurjistavan talouspolitiikan kannattajina.

– Suomessa on oikeastaan vain yksi yhtenäinen oppositio, joka on arvokonservatiivinen ja talousoikeistolainen. Audi-miesten asemaa ajavat kokoomuslaiset ovat saaneet rinnalleen mersupersut.

– Hyvinvointipanostusten ja oikeudenmukaisten verouudistusten sijaan halutaan leikkauksia julkisiin menoihin. Yhdenvertaisuuden sijaan halutaan kyseenalaistaa jopa syrjinnän kiellot laissa ja siirtää opetusta kirkkoihin, Andersson arvosteli.

Hän arvioi, että oppositio ajautuu yhä kauemmaksi suomalaisten arjesta ja vajoaa syvälle identiteettien ja symbolien hämmentävään suohon. Siellä taistellaan kuviteltuja vihollisia ja olkiukkoja vastaan, kuten hänen tulkintansa mukaan kävi koulujen joulujuhlakeskustelussa ja hiljattain eduskunnan kyselytunnilla.

– Sen sijaan, että perussuomalaiset vaatisivat parannuksia tavallisten suomalaisten arkeen, vaativat rikoksesta tuomitut kansanedustajat kyselytunnilla, että laki, jonka rikkomisesta heidät on tuomittu, pitäisi kumota, Andersson ihmetteli.

Henkilövalinnat lauantaina

Puoluekokous valitsee vasemmistoliitolle lauantaina puheenjohtajiston, puoluesihteerin sekä puoluehallituksen ja puoluevaltuuston jäsenet.

Kolme vuotta vasemmistoliittoa johtaneelle opetusministeri Li Anderssonille ei ole ilmaantunut vastaehdokkaita, joten hänet taputetaan jatkokaudelle puheenjohtajana todennäköisesti ilman soraääniä.

Sen sijaan kaikki varapuheenjohtajat vaihtuvat. Myös puoluesihteeristä äänestetään lauantaina, sillä nykyinen puoluesihteeri Joonas Leppänen on saanut haastajakseen vasemmistoliiton kunnallis- ja järjestösihteerin Mikko Koikkalaisen.

Puoluekokouksen on määrä sunnuntaina hyväksyä puolueen tavoiteohjelma.

Menot