fbpx
Uutiset

Vasemmistoliiton puoluesihteeristä luvassa kova kisa

Kolmesataa puoluekokousedustajaa pääsee lauantaina taputtelemaan kansanedustaja Li Anderssonin yksimielisesti vasemmistoliiton uudeksi puheenjohtajaksi.

Oulussa kokoontuvalla vasemmistoväellä on edessään roppakaupalla valintoja, vaikka ehdokkaat ovat jääneet puheenjohtajakisan varjoon. Kiinnostavin kisa käydään puoluesihteerin paikasta.

Viidestä tarjokkaasta on muodostunut kolmen kärki. Varteenotettavina ehdokkaina pidetään tutkija Joonas Leppästä Helsingistä, tutkijatohtori Sinikka Torkkolaa Tampereelta ja palvelupäällikkö Risto Kalliorinnettä Oulusta.

Kaikki ovat puoluehallituksen jäseniä ja Torkkola lisäksi Pirkanmaan piirin puheenjohtaja. Kalliorinne on ollut kaksi kautta kansanedustajana. Hän on Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajuuden lisäksi ollut takavuosina puolueen varapuheenjohtaja.

Puoluekokoukselle on jätetty aloitteita puoluesihteerin valintatavan muuttamisesta niin, että valinta siirrettäisiin joko puoluevaltuustolle tai puoluehallitukselle.

Kyse on puoluesihteerin toimenkuvasta. Vastakkain ovat näkemykset puoluejohdon apuna toimivasta ammattimaisesta järjestöjohtajasta ja poliittisesta toimijasta, jolla on puoluekokouksen mandaatti.

Satakunnan piirin puheenjohtaja Raisa Rannan mukaan puoluesihteeriltä vaaditaan paljon. Valinnassa painavat käytännön osaaminen, kentän tuntemus, operatiivinen, mutta myös henkilöstön johtaminen. Rannan mielestä on silti puoluekokouksen asia valita puoluesihteeri.

Helsingin piirin puheenjohtaja Hanna Mithikun mukaan puoluesihteeri taiteilee organisaation johtajan ja poliittisen roolin välillä. Puoluevaltuuston tekemä valinta olisi Mithikun mielestä perusteltu, koska puoluesihteeri on henkilöstön esimies ja organisaation johtaja.

Puoluekokouksen järjestävää piiriä edustava raahelainen kansanedustaja Katja Hänninen on kahden vaiheilla. Puoluesihteerin on hänen mukaansa joka tapauksessa oltava henkilö, joka on ajan hermolla, reagoi nopeasti ja toteuttaa uutta tavoiteohjelmaa.

Puoluehallitus esittää valintatavan pitämistä ennallaan, mutta kenttäväki voi äänestyttää asiasta. Valintatapa voidaan muuttaa, jos kolme neljästä puoluekokousedustajasta kannattaa sitä.

Henkilövalinnoissa painaa eniten puoluekokousedustajia lähettävien piirien kuten Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Pirkanmaan sana.

Menot