Uutiset

Vasemmistoliitossa taas ilmiriita

Poikkeuslaki vai perustuslain muutos ratkaisemaan kriisinhallinnasta paisunutta kiistaa? Tämän kysymykseen vastaaminen sytytti kipeän kiistan vasemmistoliitossa. Vastakkain ovat poikkeuslakia kannattava puoluejohtaja Suvi-Anne Siimes ja puolueen eduskuntaryhmä, erityisesti sen puheenjohtaja Martti Korhonen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä otti kantaa perustuslain muuttamisen puolesta kokouksessa, johon Siimes ei päässyt osallistumaan. Päätöksen jälkeen Siimes ampui täysillä kohti eduskuntaryhmää. Hän syyttää puolueensa kansanedustajia laiskuudesta, hyviltä kuulostavien juttujen kannattamisesta ja – vaikka hän ei tätä ilmaisua käytäkään – puolueen linjalta lipeämisestä.

Pääsyntipukiksi Siimes nimeää eduskuntaryhmää johtavan Korhosen. Siimeksen mielestä Korhosen tehtävä olisi ollut ajaa läpi puolueen linjaa myötäilevää, parlamentarismia tukevaa kannanottoa eli poikkeuslakia. Siimes kummastelee miksi ryhmälle tarjottiin lukuisia eri tavalla muotoiltuja kannanottomalleja.

Korhonen torjuu Kansan Uutisissa Siimeksen syytökset. Kaikkea muuta kuin laiska ryhmä toimi äärimmäisen demokraattisesti, vakuuttaa Korhonen. Siimeksen olisi pitänyt olla kokouksessa läsnä, jos hän halusi asiaan vaikuttaa, sivaltaa Korhonen.

Korhonen kohtelee Siimestä kuin politiikan tiskirättiä. Korhonen puhuu aivan kuin eduskuntaryhmän tarkoituskaan ei olisi noudattaa puolueen linjaa. Siimeksen poissaoloon viittaaminen on isku vyön alle, sillä puolueen puheenjohtajan poikkeuslakia puoltava linja oli kyllä koko vasemmistoliiton eduskuntaryhmän tiedossa.

Puoluejohtaja Suvi-Anne Siimes jäi kovin yksin tärkeässä asiassa. Huomattavaa on se röyhkeys, jolla Siimestä kohdeltiin. Eduskuntaryhmä käyttäytyi kuin puolueella ei olisi puheenjohtajaa, jota olisi hyvä kuunnella, jopa tukea.

Eduskuntaryhmän ja Korhosen uho sai tiistaina yllättävän käänteen. Ryhmä otti lusikan kauniiseen käteen ja on nyt taipumassa kannattamaan, tosin ehtojaan sanellen, poikkeuslakia. Käännös tukee Siimeksen arvioita asian huonosta valmistelusta ja edustajien laiskuudesta. Muutama kellokas taisi päästä höplöttämään ryhmää.

Siimes paljastaa Kansan Uutisten haastattelussa, mikä vasemmistoliittoa vaivaa: puolueen äärilaita sotkee asioita ”myöhäisleniniläisessä hengessä”, koska se keskittyy vallankumouksellisten olosuhteiden luomiseen. Hän kysyy, onko puoletta mahdollista johtaa, vaikka ei olekaan jättämässä puoluejohtajan tehtäviä.

Vasemmistoliitossa on käynnissä ties kuinka mones vanhakantaisten kommunistien, stalinistien, ja maltillisten sosialistisen yhteenotto. Osapuolet eivät pysty asialliseen yhteistyöhön edes oppositiossa! Sovittamattomien kiistojen ratkaisemista on lapsellista toivoa. Ne pulpahtavat tämän tästä pintaan. Kommunistisen siiven ainoa päämäärä on edelleen kriisinhallinnassa orastavan sovun kampittaminen, Siimestä lainaten asioiden sotkeminen.

Päivän lehti

4.6.2020