fbpx
Uutiset

Vasemmistoliitto äänestää varapuheenjohtajista ja puoluesihteeristä – Ydinvoimasta ja päihdepolitiikasta tulee vääntöä puoluekokouksessa

Puheenjohtaja Li Anderssonille ei ole ilmaantunut vastaehdokasta perjantaina alkavaan Kuopion puoluekokoukseen.
Puheenjohtaja Li Andersson esitteli elokuussa 2018 puolueensa uutta graafista ilmettä ilmapallojen kanssa. Kuva: Mauri Ratilainen/arkisto
Puheenjohtaja Li Andersson esitteli elokuussa 2018 puolueensa uutta graafista ilmettä ilmapallojen kanssa. Kuva: Mauri Ratilainen/arkisto

Vasemmistoliitto kokoontuu perjantaina Kuopion puoluekokoukseen eduskuntavaalivoiton jälkeisenä hallituspuolueena, jossa se vaikuttaa olevan harvinaisen yhtenäisesti hallitusvastuun takana.

Soraääniä on julkisuuteen saakka kuulunut etupäässä vain vasemmistoliiton entiseltä liikenneministeriltä, kansanedustaja Merja Kyllöseltä.

Hänen kritiikkinsä kohdistui pääministeri Antti Rinteen (sd.) sekaviin lausuntoihin ja hallituksen viestintään. Se johti yhteydenottoon pääministerin esikunnasta ja arvostelijan lupaukseen olla enempää piiskaamatta pääministeriä.

Kolme vuotta vasemmistoliittoa johtaneelle opetusministeri Li Anderssonille ei ole ilmaantunut vastaehdokkaita, joten hänet taputetaan jatkokaudelle puheenjohtajana todennäköisesti ilman soraääniä.

Varapuheenjohtajat vaihtuvat

Kaikki varapuheenjohtajat vaihtuvat. Ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen jää äitiyslomalle eikä tavoittele jatkokautta. Hän siirtyy puolivälissä vaalikautta sosiaali- ja terveysministeriksi Aino-Kaisa Pekosen (vas.) tilalle.

Myös toinen varapuheenjohtaja Juho Kautto ja 3. varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo jättävät paikkansa. Molemmat nousivat huhtikuussa eduskuntaan.

Varapuheenjohtajiksi onkin nyt tungosta, mutta kansanedustajia paikat ovat toistaiseksi kiinnostaneet yllättävän vähän. Ensimmäisen kauden kansanedustaja Jussi Saramo Vantaalta lähti ehdolle sen jälkeen, kun eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli vedonnut, että tämä olisi erinomainen ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Vasemmistoliiton poliittisena sihteerinä 2009–2016 toiminut Saramo onkin nyt ennakkosuosikki paikalle, jossa pitää tarvittaessa pystyä tuuraamaan puheenjohtajaa.

Varapuheenjohtajiksi ovat ehdolla myös Teollisuusliiton valtuustoon kuuluva pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu Jouni Jussinniemi Pyhäjärveltä, elokuvatyöntekijä Joona Mielonen Kotkasta, sosionomi Minna Minkkinen Tampereelta, elintarviketyöläinen Janne Nieminen Forssasta ja tekniikan tohtori, yrittäjä Janne Parkkila Kuopiosta.

Äänestyksiin voi ilmoittautua vielä lisää ehdokkaita.

Puoluesihteeristä tiukka kisa

Myös puoluesihteeristä äänestetään lauantaina, sillä valtiotieteiden tohtori Joonas Leppänen on saanut haastajakseen yhteiskuntatieteiden maisteri Mikko Koikkalaisen.

Koikkalainen on vasemmistoliiton kunnallis- ja järjestösihteeri. Kisaa kuvaillaan tiukaksi.

Puoluekokouksessa on esillä sääntömuutos, joka siirtäisi puoluesihteerin valinnan seuraavalla kerralla puoluevaltuustolle.

Puoluevaltuuston puheenjohtajaksi ovat ehdolla Mira-Veera Auer, Miikka Kortelainen, Jaakko Lindfors, Vesa Plath ja Hanna Rokkanen.

Ydinvoimakanta lientymässä

Puoluekokouksen asiakysymyksissä suurin etukäteishuomio liittyy ydinvoimaan ja päihdepolitiikkaan. Puolueen periaateohjelman mukaan ydinvoiman käyttö on asteittain lopetettava, mutta kokouksessa on esillä myös aloite, jonka mukaan vasemmistoliiton tulee hyväksyä ydinvoima.

Puoluehallituksen kokoukselle esittämässä tavoiteohjelmassa olemassa olevat ja rakenteilla olevat ydinvoimalat ovat osa energiantuotantopalettia, mutta uusia suurydinvoimahankkeita ei käynnistetä. Pienten moduuleista koostuvien ydinvoimaloiden kehitystä seurataan, esityksessä todetaan.

Nuorilta huumealoitteita

Vasemmistonuoret esittää aloitteessaan huumeiden käytön ja pienten määrien hallussapidon sallimista. Nuorten toisessa aloitteessa vaaditaan kannabiksen laillistamista, myynnin siirtämistä valtio-omisteisiin liikkeisiin ja pienimuotoisen kotikasvatuksen sallimista.

Puoluehallitus esittää, ettei puoluekokous yhdy kumpaankaan aloitteeseen. Puolueen kannat päihdepolitiikkaan pitäisi puoluehallituksen mukaan valmistella päihdepoliittisen ohjelman laadinnan yhteydessä.

Sosiaali- ja terveysministeri Pekonen ilmoitti hiljattain kannattavansa sitä, ettei kannabiksen käytöstä rangaistaisi. Samalla kannalla on useampi vasemmistoliiton kansanedustaja.

Pääministeri Antti Rinne vakuutti kuitenkin viime viikolla eduskunnan kyselytunnilla, ettei hallitus tuo kannabiksen käytön sallivaa lakiesitystä eduskuntaan.

Puoluekokous

Vasemmistoliiton 9. puoluekokous järjestetään 15.–17. marraskuuta Kuopiossa.

Puoluekokous valitsee vasemmistoliitolle puheenjohtajiston, puoluesihteerin sekä puoluehallituksen ja puoluevaltuuston jäsenet.

Lisäksi sen on määrä hyväksyä puolueen tavoiteohjelma ja päättää puolueen sääntöjen muuttamisesta.

Menot