fbpx
Uutiset

Vasemmistoliitto jakoi sote-ministerin salkun kahtia – Li Anderssonin ministeripariksi ensin Aino-Kaisa Pekonen

Puolueen jäsenistö kannatti hallitukseen lähtemistä lähes yksimielisesti.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonista tulee odotetusti uusi opetusministeri. Kuva: Joel Maisalmi
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonista tulee odotetusti uusi opetusministeri. Kuva: Joel Maisalmi

Vasemmistoliitto valitsi ministerinsä tulevaan hallitukseen keskiviikkoillalla.

Odotetusti hallitukseen nousee puheenjohtaja Li Andersson. Hän ottaa vastaan opetusministerin salkun. Andersson kertoi maanantaina Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien haastattelussa olevansa kiinnostunut juuri kyseisestä tehtävästä.

Puolueen toiseksi ministeriksi sen sijaan nimettiin kerralla kaksi henkilöä. Sosiaali- ja terveysministeriksi nousee ensin Aino-Kaisa Pekonen kahden vuoden ajaksi. Tämän jälkeen työn ottaa vastaan Hanna Sarkkinen hallitustaipaleen loppuajaksi.

Valinnat teki puolueen eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokous Helsingissä keskiviikkoillalla. Kokous puolsi hallitukseen lähtemistä yksimielisesti, puheenjohtaja Andesson kertoi tiedotustilaisuudessa.

Opetusministeri Li Andersson

Opetusministeri Li Andersson, 32, Turusta on toiminut puolueensa puheenjohtajana vuodesta 2016 alkaen. Sitä ennen hän toimi vasemmistonuorten puheenjohtajana viiden vuoden ajan.

Eduskuntaan Andersson valittiin ensimmäisen kerran vuoden 2015 vaaleissa, ja päättyneellä vaalikaudella hän toimi sivistysvaliokunnan jäsenenä. Kevään vaaleissa hän uusi paikkansa eduskunnassa koko maan toiseksi suurimmalla äänisaaliilla. Andersson ylsi varasijalle jo vuoden 2011 eduskuntavaaleissa ja vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa.

Oppiarvoltaan Andersson on valtiotieteiden kandidaatti. Hän on opiskellut kansainvälistä oikeutta Åbo Akademissa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen

Ensimmäinen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen, 40, on kolmannen kauden kansanedustaja Riihimäeltä. Pekonen toimi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja viime vaalikaudella. Hän oli viime vaalikaudella myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen.

Pekonen hoitaa useita luottamustoimia, joihin kuuluvat Riihimäen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajuus, JHL:n edustajiston sekä Alkon hallintoneuvoston jäsenyys sekä HIV-säätiön hallituksen puheenjohtajuus.

Ammatiltaan Pekonen on lähihoitaja. Hän on työskennellyt muun muassa myyjänä, lähihoitajana ja asumisohjaajana. Pekosen perheeseen kuuluu aviomies ja kolme poikaa.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen

Jälkimmäinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen, 31, on toisen kauden kansanedustaja Oulusta. Sarkkinen on vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja. Viime vaalikaudella hän toimi eduskunnassa talousvaliokunnan jäsenenä.

Sarkkinen toimii myös Oulun kaupunginvaltuuston jäsenenä. Viime kuntavaaleissa hän oli kaupungin ääniharava. Hän on myös Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston jäsen.

Koulutukseltaan Sarkkinen on filosofian maisteri, ja hän opiskeli Oulun yliopistossa pääaineenaan aate- ja oppihistoria. Aiemmin Sarkkinen on kuulunut valtion omistaman rahoitusyhtiö Finnveran hallintoryhmään.

Jäsenistö kannatti hallitustaivalta lähes yksimielisesti

Hallitustyöhön osallistumista tuki neuvoa-antavan jäsenäänestyksen tulos, josta puolue kertoi kuuden aikaan illalla. Vasemmistoliitto kysyi jäseniltään, tulisiko puolueen lähteä hallitukseen.

Puolueen jäsenet kannattivat lähes yksimielisesti uutta hallitusohjelmaa. Yhteensä ääniä annettiin 3 856 kappaletta, joista 3 747 kannatti hallitusyhteistyötä. Jäsenistä 97 vastusti ja 12 äänesti tyhjää.

Kyllä-äänten osuus oli siis lähes 97,2 prosenttia.

Äänestys järjestettiin sähköisesti, ja siihen saattoi vastata kahden vuorokauden ajan. Jäsenäänestyksen tulokset esitteli vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski.

– Jäsenäänestys hallitukseen menosta on ollut meille yksi keino uudistaa puoluetyöskentelyä ja tulemme vastaisuudessakin tekemään vastaavia jäsenäänestyksiä, Lohikoksi kertoi.

Jäsenistä äänesti 33,7 prosenttia. Lohikoski piti äänestysprosenttia aikatauluun nähden hyvänä.

Lopullisen päätöksen hallitukseen lähtemisestä teki puolueen eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokous, joka valitsi myös ministerit.

Menot