Uutiset

Vasemmistoliitto menetti ainoansa Hattulassa

Hattulassa perussuomalaiset nousivat uutena ryhmänä valtuustoon ensi yrittämällä. Viime vaaleissa persuilla ei ollut vielä ollenkaan ehdokkaita Hattulassa, ja nyt valtuustoon valittiin kuusi perussuomalaista.

Toinen historiallinen muutos Hattulassa on se, että vasemmistoliitto menetti ainoan paikkansa. Vasemmiston painoarvoa pienentää myös se, että demariryhmä pienenee tulevalla valtuustokaudella yhdellä valtuutetulla 9:ään.

Hattulan vasemmistoliiton puheenjohtaja Sami Varsell sanoo, että paikan menetys oli odotettavissa, sillä puolue sai vain neljä ehdokasta listalleen.

– Meiltä jäi yhtä aikaa pois moni aiempi aktiivi, ja se totta kai näkyy, Varsell sanoo.

Nykyinen valtuutettu Marika Wahlman ei asettunut enää ehdokkaaksi.

Varsell arvelee, että varsinkin vihreät veivät ääniä vasemmistoliitolta.

– Eduskuntavaalien perusteella meille oli odotettavissa 200 ääntä, mutta emme päässeet sellaisiin lukemiin.

Kunnallista vaikuttamista ryhmä aikoo kuitenkin jatka esimerkiksi tekemällä aloitteita ja kirjoittamalla yleisönosastoon.

Keskusta nousi vahvasti

Kokoomus menetti kolme paikkaa, mutta on 10 valtuutetullaan uudenkin valtuuston suurin ryhmä. Keskusta tavoitti takavuosien vahvaa asemaansa, sillä paikkamäärä tuplaantuu neljästä kahdeksaan.

Vuoden 2004 vaaleissa jättivoiton saanut sitoutumaton ryhmä poistuu Hattulan kartalta. Nykyisessä valtuustossa sitoutumattomilla on vielä neljä valtuutettua, mutta ryhmä ei lähtenyt enää tämän syksyn vaaleihin omalla listallaan.

Naisten määrä ennallaan

Hattulan uusi valtuusto on keski-iältään selvästi nuorempi kuin nykyinen. Uuden valtuuston keski-ikä on 50,7 vuotta, kun nykyisten valtuutettujen keski-ikä on tällä hetkellä lähes 56 vuotta.

Lukemaa laskevat kaksi alle 20-vuotiasta valtuutettua. Alle 35-vuotiaita on porukassa kaikkiaan neljä. Lisäksi uuteen valtuustoon valittiin runsaasti noin nelikymppistä väkeä.

Yli 60-vuotiaita valittiin uuteen valtuustoon 11, eli yhtä monta kuin neljä vuotta sitten. Myös naisten määrä pysyi ennallaan, nykyisessä ja uudessa valtuustossa on 11 naista. (HäSa)

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic