Uutiset

Vasemmistopuolueet ylivoimaisia Metallin vaaleissa

Vasemmistopuolueet jyräsivät muut jalkoihinsa Metallin vaaleissa.

Ammattiliiton liittokokousedustajaksi valittiin ainoastaan yksi henkilö SDP:n ja vasemmistoliiton vaalilistojen ulkopuolelta. Perussuomalaiset jäi nollille.

Metallin puheenjohtajan Riku Aallon mielestä tulos osoittaa, että vasemmistopuolueet elävät ja voivat hyvin metallialan työntekijöiden keskuudessa.

– Paljon on puhuttu ammattiliittojen poliittisuudesta, mutta niillä ammattiliitoilla, joilla on enemmän värikarttaa eli ehdokkaita selvästi useammista puolueista, ei äänestysprosentti ole läheskään niin hyvä kuin meidän vaaleissa, Aalto kommentoi.

SDP:n ja sitoutumattomien vaaliliitto Metallin yhteistyö kahmi edelleen leijonanosan eli peräti 62,3 prosenttia ammattiliittolaisten äänistä. Toiseksi tuli tuttuun tapaan vasemmistoliiton ja sitoutumattomien Vaikuttajat, joka sai äänistä 37,2 prosenttia. Molemmat onnistuivat nostamaan ääniosuuttaan edellisvaaleista yli puolella prosentilla.

Perussuomalaiset oli mukana nyt toista kertaa, mutta menetti ainoan edustajansa. Kannatus puolittui edellisvaaleista ja ääniosuus oli enää 0,1 prosenttia.

Sen sijaan keskusta sai pidettyä ainoan edustajansa.

Aallon mukaan perussuomalaisten heikko tulos oli ennakoitavissa jo ehdokasasetteluvaiheessa, sillä puolueen vaalilistalla oli koko valtakunnassa ainoastaan kaksi ehdokasta.

– Se tietysti kertoo siitä, ettei ehdokasasettelu onnistunut. Kun poliittinen tilanne tällä hetkellä on mikä on, työpaikoilla ei ehkä ole ollut kovin helppo lähteä vaikkapa perussuomalaisten ehdokkaaksi, Aalto toteaa.

Hän muistuttaa, ettei ammattiliiton vaaleista voi kuitenkaan vetää kovin suoria johtopäätöksiä äänestäjien poliittisiin kantoihin.

– Kyseessä on kuitenkin hyvin pitkälti henkilövaalit. Kun työpaikan pääluottamusmies tai työsuojeluvaltuutettu asettuu ehdokkaaksi, todennäköisesti ihmiset äänestävät häntä riippumatta siitä, minkä vaaliliiton ehdokas hän on.

Äänestysprosentti jäi reiluun 41 prosenttiin, kun se neljä vuotta sitten oli 44,2 prosenttia. Vaikka äänestysaktiivisuus on ammattiliittovaaleiksi edelleen varsin korkea, on se laskenut huomattavasti viime vuosikymmeninä.

1980-luvulla Metallin vaaleissa äänesti vielä yli 60 prosenttia äänioikeutetuista. Liittosihteeri Matti Mäkelä pettyi äänestysaktiivisuuteen, sillä hän oli toivonut huomattavasti korkeampaa lukua.

– Yli 50 prosenttia olisi ollut hieno tulos. Emme saaneet tarpeeksi ihmisiä liikkeelle. Toisaalta kun yli 57 000 ihmistä äänesti, kyllä se aika kattava kannanotto on, Mäkelä arvioi.

Vaalien ehdokasmäärä laski hieman neljän vuoden takaisesta. Ehdokkaita oli nyt 1 155 ja edelliskerralla 1 291.  Valittavien liittokokousedustajien määrä väheni 22:llä 442:een. LM-HÄSA

 

 

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic